Naszym rodzinnym przepisem są śledzie smażone w zalewie octowej, to nieco kaszubski sposób na przygotowanie marynowanych śledzi, które bardzo lubię. Bazę stanowią smażone śledzie, jak je zrobić dowiecie się tutaj. Zazwyczaj przygotowujemy je z białą cebulą, ale tym razem skorzystałam z łagodniejszej czerwonej, dzięki czemu marynata zyskała piękny, różowy kolor.
Śledzie smażone w zalewie octowej
1 kg smażonych śledzi
5 szklanek wody
szklanka octu
2 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 listków laurowych
8 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
5 czerwonych cebul
Przygotowanie rozpocząć od przygotowania smażonych śledzi (przepis).
Cebulę pokroić w krążki.
Połączyć wodę z octem, solą, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, cebulą i zagotować.
Ostudzić, zalać zalewą śledzie ułożone w głębokim naczyniu.
Śledzie smakują najlepiej po 48 godzinach.
Witam. Dodałem przepis na swoją stronę. W kategorii kuchnia dodaje po jednym przepisie z blogów kulinarnych. Pozdrawiam
http://www.docinek.com
Przyciągnęły mnie kolory i smak:)
U mnie w rodzinie babcia na każde święta smażyła śledzie. Kiedyś znienawidzone, teraz ukochane!