image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Naszym rodzinnym przepisem są śledzie smażone w zalewie octowej, to nieco kaszubski sposób na przygotowanie marynowanych śledzi, które bardzo lubię. Bazę stanowią smażone śledzie, jak je zrobić dowiecie się tutaj. Zazwyczaj przygotowujemy je z białą cebulą, ale tym razem skorzystałam z łagodniejszej czerwonej, dzięki czemu marynata zyskała piękny, różowy kolor.
Śledzie smażone w zalewie octowej
śledzie smażone w occie, śledzie w occie, marynowane śledzie

5 szklanek wody
szklanka octu
2 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 listków laurowych
8 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
5 czerwonych cebul
Przygotowanie rozpocząć od przygotowania smażonych śledzi (przepis).
Cebulę pokroić w krążki. 
Połączyć wodę z octem, solą, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, cebulą i zagotować. 
Ostudzić, zalać zalewą śledzie ułożone w głębokim naczyniu. 
Śledzie smakują najlepiej po 48 godzinach. 
śledzie smażone w occie, śledzie w occie, marynowane śledzie

3 Replies to “Śledzie smażone w zalewie octowej”

  1. Maniek says: 22 marca 2015 at 10:02

    Witam. Dodałem przepis na swoją stronę. W kategorii kuchnia dodaje po jednym przepisie z blogów kulinarnych. Pozdrawiam
    http://www.docinek.com

  2. AZgotuj! says: 22 marca 2015 at 12:45

    Przyciągnęły mnie kolory i smak:)

  3. Andźka says: 22 marca 2015 at 18:10

    U mnie w rodzinie babcia na każde święta smażyła śledzie. Kiedyś znienawidzone, teraz ukochane!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.