Co prawda sezon na truskawki się kończy, ale u nas w Trójmieście mają być jeszcze przez jakiś tydzień, dlatego opublikuję na dniach kilka przepisów z truskawkami w roli głównej. Dzisiaj przepis na sorbet truskawkowy – orzeźwiający, mocno owocowy, mało kaloryczny, mocno czerwony i truskawkowy! Do szczęścia więcej mi nie potrzeba :).
Sorbet truskawkowy
800-900 g truskawek
pół szklanki cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
kieliszek (50ml) nalewki aroniowej lub wódki
Truskawki zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i nalewką.
Schłodzić masę w lodówce lub zamrażalce przez jakiś czas.
Przelać chłodną masę do maszynki do lodów i pozwolić kręcić się jej przez godzinę.
Po tym czasie włożyć do zamrażalnika i po 15 minutach sorbet gotowy.
Jeśli nie macie maszynki to po włożeniu zmiksowanej masy do zamrażalki zaglądajcie do niej, co godzinę i miksujcie aby pozbyć się kryształków wody.
Mmm…truskaweczki, mniam 🙂
też często robię sorbety, wole je latem od lodów:)
Matulu jak one cudownie wyglądają 😀
Świetnie się prezentują te lody! ; )
Super przepis!
Ja nie przepadam za sorbertami, ale ten fajnie wyglada.
Sorbet wygląda świetnie,
zapraszamy do nas 🙂