image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Coraz bliżej.
Coraz cieplej.

Surówka na grilla
pół główki sałaty
3 pomidory
5 rzodkiewek
pół świeżego ogórka
2 kiszone ogórki
sól, pieprz
zioła prowansalskie (do kupienia tutaj)
dip winegret:
4 łyżek oliwy 
1 łyżka octu(albo kilka kropel soku z cytryny)
1 łyżka miodu
Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Rzodkiewki i ogórki pokroić również w kostkę.
Dodać do smaku sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Przygotować dip-wymieszać ze sobą wszystkie składniki w szklance.
Tuż przed podaniem dip wymieszać z warzywami.
Wierzch surówki posypać dodatkowo ziołami.
Tak wygląda opakowanie ziół prowansalskich od aledobre.pl.
Zioła prowansalskie są niezwykle aromatyczne, jak piszą na stronie „pachną polami Francji” 🙂 Jest to mieszanka ziół śródziemnomorskich, które pasują zarówno do pizzy, dań grillowych, pieczeni czy surówek.

27 Replies to “Surówka na grilla.”

  1. kaczodajnia.blogspot.com says: 24 kwietnia 2012 at 16:30

    I mam nadzieję, że uda nam się zrobić w długi weekend taką piękną sałatkę

  2. blog okularnicy says: 24 kwietnia 2012 at 16:49

    mmmm, grill to mi się marzy :))

  3. Ala says: 24 kwietnia 2012 at 16:51

    prowansalskie są moimi ulubionymi ziołami! mogłabym je dodawać do każdej wytrawnej potrawy :p ta surówka też do wszystkiego – szybka i smaczna, dobra kiedy nie ma czasu 😉

  4. Daria Anna says: 24 kwietnia 2012 at 17:44

    Sezon grillowy rozpoczęty,więc śmiało mozna proponowac takie pyszne suróweczki.

  5. Brenia says: 24 kwietnia 2012 at 18:08

    najlepsza do grila 🙂 też planuję jakiegoś na majówkę, na pewno pojawi się taka lub podobna sałatka 🙂

  6. ola says: 24 kwietnia 2012 at 18:19

    Zioła prowansalskie do wszystkiego dobre!
    Ekstra sałatka!

  7. goh. says: 24 kwietnia 2012 at 18:46

    lekko i świeżo – to lubię:)

  8. Majana says: 24 kwietnia 2012 at 18:55

    Uwielbiam takie lekkie sałateczki. Świetna propozcyja Dusiu:)

  9. albahaca says: 24 kwietnia 2012 at 19:01

    Ja zioła prowansalskie dodaję prawie do wszystkiego, taką sałatkę też bym z chęcią schrupała !

  10. pees says: 24 kwietnia 2012 at 19:26

    uwielbiam tę surówkę! chcę już grilaaaaa!

  11. Zdrowsza Kuchnia says: 24 kwietnia 2012 at 19:40

    Rzeczywiście pasta jest przepyszna i do tego taka łatwa w wykonaniu. Dziękuję za radę;)
    Serdecznie pozdrawiam i zapraszam ponownie

  12. wegetari-anka says: 24 kwietnia 2012 at 20:39

    u Ciebie salatka, u mnie salatka. Uwielbiam! ale mnie naszlo na rzodkiewke.

  13. pasjonatka says: 24 kwietnia 2012 at 20:48

    na majowke perfecto 🙂

  14. Dorotas30 says: 25 kwietnia 2012 at 05:26

    super na majówkę!!

  15. Joanna Skoraczyńska says: 25 kwietnia 2012 at 08:10

    Fajna surówka. Taka lekka, pyszna, chrupiąca. Bardzo w moim stylu 🙂

  16. Shyfull says: 25 kwietnia 2012 at 08:22

    już nie mogę doczekać się pierwszego grillowania -wtedy może i taka surówkę wypróbuje 😉

  17. Moje Skromności says: 25 kwietnia 2012 at 11:43

    uwielbiam takie sałatki 🙂

    A.

  18. worldcuisine says: 25 kwietnia 2012 at 12:56

    bardzo smacznie wygląda!

    Zapraszam.

  19. judik says: 25 kwietnia 2012 at 13:03

    Wygląda pysznie, bardzo lubię taką sałatkę jako dodatek do grillowanych mięs:)

  20. Miss Disorderly says: 25 kwietnia 2012 at 17:20

    Surówkę może być trudno ugrillować…

  21. moje pasje says: 25 kwietnia 2012 at 20:49

    Uwielbiam takie sałatki 🙂 Ma nadzieje że w weekend się przyda na grilla 🙂

  22. Kasia_h says: 26 kwietnia 2012 at 10:33

    Pieknie, kolorowo, wiosennie:)

  23. Dota says: 26 kwietnia 2012 at 17:52

    super bardzo mi sie ten przepis podoba:) milo mi go dodac do durszlakowej akcji! pozdrawiam a wiecej przepisow dla sportowcow biegaczy na oneginetatopa.blogspot.com

  24. Josia says: 30 kwietnia 2012 at 22:09

    Pycha, pycha 🙂 sałatki grillowe i nie tylko są pyszne i zdrowe…
    A Twoja jest godna polecenia !!!

  25. Urszula - Proste potrawy says: 6 maja 2012 at 18:00

    Warto wypróbować , bo grillowanie czas zacząć 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.