Coraz bliża jesień…pora roku, za którą specjalnie nie przepadam. Jesień to jednak także bogactwo wśród jabłek, a jak jabłka to… szarlotka! Przygotowałam dla Was przepis na bardzo prostą i jednocześnie przepyszną szarlotkę. Jeśli skorzystacie z przepisu to wyślijcie mi zdjęcia Waszych wypieków, a dodam je do galerii czytelników na fanpagu.
Tutaj spis przepisów na szarlotki.
Prosta i pyszna szarlotka
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 jajka
3 łyżki cukru
1 kg jabłek papierówek
płaska łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
cukier puder do posypania
świeża mięta
Mąkę wymieszać z kawałkami zimnego masła – posiekać całość nożem, aby masło weszło w mąkę.
Dodać jajka i cukier – zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, które włożyć w woreczki, a potem do zamrażalnika na 30 minut.
W tym czasie obrać jabłka ze skórki i pozbawić je gniazd nasiennych, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do rondla przełożyć jabłka i dodać cukier – gotować całość razem, co chwilę mieszając około 5-10 minut aż jabłka zmienią kolor, wtedy dodać cynamon i jeszcze chwileczkę mieszać, a potem zdjąć z ognia.
Prostokątną blaszkę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na kształt blaszki i wyłożyć nią dno formy.
Na to wyłożyć mus z jabłuszek.
Kolejną porcję ciasta rozwałkować na większy kawałek, który pokroić na dłuższe paski, które posłużą za kratkę na wierzch ciasta.
Przykryć jabłuszka paskami ciasta.
Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę.
Podawać posypane cukrem pudrem z miętą lub lodami.
mniam. 😉