Dostałam od aledobre w tym miesiącu także do przetestowania przyprawę do gyrosa – w dodatku duże opakowanie. Mieszanka jest bardzo łagodna z wyczuwalną nutą cebuli, oregano i papryki.
Wszystko, co lubię :))) Zrobiłam więc szaszłyki.
 
Szaszłyki z marynowaną dynią

0,5 pierś z kurczaka
2 cebule
marynowana dynia
przyprawa do gyrosa (do kupienia tutaj)
sól
2 łyżki oleju
Pierś pokroić w kostkę.
Doprawić solą, wlać olej, przyprawę do gyrosa – wymieszać.
Cebulę pokroić w krążki.
Dynię wyjąć z zalewy.
Nakłuwać na patyczki w dowolnej kolejności mięso, cebulę i dynię.
Dodatkowo jeszcze każdy składnik posypałam przyprawą do gyrosa.
Smażyć na rozgrzanej patelni do momentu aż mięso będzie upieczone, czyli rumiane.
Podane z domowym sosem czosnkowym – stąd.
 
Tak wygląda opakowanie przyprawy:
Przyprawa spisała się świetnie, pozostanie moją ulubioną.
Idealnie skomponowane składniki-papryka, pieprz, oregano, kolendra, suszona cebula i inne zioła.
Świetna jakość tych ziół sprawia, że potrawa jest niezwykle aromatyczne.
W przyprawie jest tylko niewielka ilość soli, co sprawia, że możemy użyć tak dużo przyprawy jak chcemy, bez obawy, że przesolimy danie.
Najlepiej smakuje do gyrosa, szaszłyków, ale też gulaszu czy sałatek.
 
 

27 Replies to “Szaszłyki z dynią i testowanie aledobre.pl”

  1. Mienta says: 2 kwietnia 2012 at 14:14

    mmm z dynią musi być przepyszne!

  2. Lady_Mosquito says: 2 kwietnia 2012 at 14:19

    kolejna osoba zachwala sobie produkty ze strony aledobre.pl, cgyba też się skuszę ;3
    zjadłabym takiego szaszłyka ;3

  3. Shyfull says: 2 kwietnia 2012 at 14:23

    cudny talerzyk 😉 oczywiście szaszłyczki również wspaniałe, aż ślinka cieknie 😉

  4. Aga w kuchni says: 2 kwietnia 2012 at 14:24

    z dynią jeszcze nie robiłam, ale często robię z ananasem… są przepyszne 🙂

  5. Szana says: 2 kwietnia 2012 at 14:38

    wyglądają niesamowicie apetycznie 😉

  6. Magda Obada says: 2 kwietnia 2012 at 14:38

    Ta marynowana dynia to pyszny sposób na odmienienie nudnych, tradycyjnych szaszłyków. Pycha!

  7. Brenia says: 2 kwietnia 2012 at 14:38

    Nie próbowałam jeszcze szaszłyków z dynią ale brzmią zachęcająco 😉

  8. pees says: 2 kwietnia 2012 at 14:57

    dawno nie jadłam szaszłyków, buuu!

    :*

  9. Dominika says: 2 kwietnia 2012 at 15:04

    tak ładnie wyglądają, a ja jeszcze bez obiadu :O

  10. Ala says: 2 kwietnia 2012 at 18:36

    Wyczuwam wakacyjno-grillowy klimat!

  11. niebochce says: 2 kwietnia 2012 at 19:47

    uwielbiam dynię, więc szaszłyki zdecydowanie na tak :).

  12. Kamila says: 2 kwietnia 2012 at 20:30

    Bardzo smacznie wyglądają te szaszłyczki 🙂

  13. kulinarne-smaki says: 2 kwietnia 2012 at 21:00

    Już wiem co przy najbliższym grillowaniu będę pałaszowała 🙂

  14. Karmel-itka. says: 2 kwietnia 2012 at 22:20

    Dusiu, zmiana szaty? jak ładne!
    jesteś bardzo fotogeniczna ;]

    uwielbiam przyprawę gyros. i szaszłyki!

  15. Domi w kuchni says: 3 kwietnia 2012 at 10:12

    Uwielbiam szaszłyki w każdej postaci 🙂
    A pomysł z dynią mnie zaskoczył.

  16. Karolka says: 3 kwietnia 2012 at 12:57

    Szaszłyczki, pychota!:)

  17. Justyna says: 3 kwietnia 2012 at 13:55

    bardzo fajne połączenie!

  18. burczymiwbrzuchu says: 3 kwietnia 2012 at 17:08

    Podobają mi się, ten dodatek dyni kusi 🙂

  19. zjedz_mnie says: 3 kwietnia 2012 at 19:25

    No ja Cię przepraszam, to jest wręcz niehumanitarne torturować człowieka takimi smakołykami…na fotce ;]

  20. Mama Alergika says: 3 kwietnia 2012 at 20:24

    Zamarynować dynię! w tym roku już nie omieszkam:)
    Lubimy szaszłyki!

  21. Josia says: 3 kwietnia 2012 at 20:37

    uwielbiam szaszłyki 🙂 ależ mi zrobiłaś smaka 😛

  22. Alice ;* says: 4 kwietnia 2012 at 06:54

    Ale pyszności ! Będę musiała takie zrobić 🙂

    http://dont–stop–believin.blogspot.com/

  23. kikimora says: 4 kwietnia 2012 at 18:36

    Zgadzam się, przyprawa jest świetna! 🙂
    W ogóle Manufaktura Smaku jeszcze mnie nie zawiodła 🙂

  24. marta-gotuje.pl says: 11 kwietnia 2012 at 08:38

    Wyglądają pysznie 🙂

  25. marta-gotuje.pl says: 11 kwietnia 2012 at 08:38

    Wyglądają pysznie 🙂

  26. świeże jeżyny says: 11 kwietnia 2012 at 09:19

    Uwielbiam dynie, ale szaszłyków jeszcze z nią nie robiłam. Na pewno wypróbuje:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.