Szparagi – to sezonowe warzywo jest przez wszystkich tak bardzo zachwalane, a ja niestety nie mogę się przekonać. Zdecydowanie wolę zielone szparagi, ale wszystkie są bardzo zdrowe. Tutaj znajdziecie przepisy na szparagi, a wśród nich:
Szparagi w sosie holenderskim
pęczek zielonych szparagów
4 żółtka
sok z połówki cytryny
sól, biały pieprz
pół kostki masła
Szparagom odciąć 1 cm z końca łodyżki – wrzucić do wrzącej wody w wysokim garnku, tak by główki nie były zanurzone i gotować 4 minuty.
W między czasie żółtka ubić na parze razem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Wlać stopniowo rozpuszczone i gorące masło i dalej ubijać aż całość zgęstnieje.
Gotowe szparagi zblanszować, czyli przelać zimną wodą.
Wyłożyć szparagi na talerzu i polać sosem.
Witam wspaniale wyglądają te szparagi i świetnie oczywiście ten sos holenderski. Bardzo fajne danie moim zdaniem i nie za ciężkie. Ja akurat teraz prowadzę intensywną dietę więc przepis jak najbardziej się przyda. Bardzo dziękuje i czekam, na więcej takich lekkich dań.
Ja bardzo lubię sos holenderski tylko te szparagi jakoś mnie odrzucają. Nigdy ich nie lubiłem. W sumie nie będę krytykował, ponieważ nie próbowałem tego dania. Znając ciebie dusiowa kuchnio to w sumie pozytywnie kilka razy co do ciebie się pomyliłem. Więc może teraz będzie tak samo.
Znam ten sos. Jest bardzo, bardzo smaczny!!!!! Pozdrawiam serdecznie
Szkoda, że sezon na szparagi się już kończy, albo się skończył. Mi najbardziej smakują zielone szparagi z szynką parmeńską 🙂