W Gdańsku dzisiaj leje deszcz, więc zapraszam Was na późne śniadanie. Polubiłam się ze szparagami, w szczególności tymi zielonymi. Więcej przepisów ze szparagami tu.
Szparagi z szynką parmeńską i jajkiem sadzonym
2 porcje
8-10 szparagów
2 jajka
2 plastry szynki parmeńskiej
masło klarowane
sól, pieprz świeżo mielony
krem balsamiczny
Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu), zielone szparagi można lekko obrać obieraczką.
W woku rozgrzać masło klarowane, wrzucić szparagi i smażyć przez kilka minut, obracać co jakiś czas.
W między czasie na oddzielnej patelni usmażyć jajka sadzone.
Szparagi doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na talerz.
Szynkę parmeńską podpiec w piekarniku aż będzie chrupiąca (albo na suchej patelni grillowej), a potem położyć szynkę na szparagi.
Hej, świetny wpis! Dzięki za ten przepis, prześle go mojej dziewczynie, bo szukała ostatnio wyzwania w kuchni, to na pewno jej się to spodoba!