Maj.
Mój miesiąc.
Tartaletki z mascarpone i truskawkami
1,5 szklanki mąki krupczatki
125 gram margaryny lub masła
1/3 szklanki cukru
2 żółtka
łyżka wody
500 gram mascarpone
4 łyżki cukru pudru
kilkanaście truskawek
czekoladowe ozdoby
Do mąki dodać margarynę lub masło i posiekać.
Dodać cukier, żółtko i zagnieść ciasto.
Jeśli będzie trzeba dodać łyżkę wody.
Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem.
Ciasto rozwałkować na placek i foremkami wykrajać koła.
Wkładać ciasto w zagłębienie foremek lekko dociskając, środek nakłuć widelcem.
Piec 10-15 minut w 180st.C aż się zrumienią.
Zostawić do ostudzenia.
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i przełożyć do szprycy.
Na ostudzone babeczki szprycą nakładać krem.
Dodać przekrojone truskawki i czekoladowe ozdoby.
Taki deser to istne niebo w gębie 🙂
Ściskam cieplutko!
Coś pięknego! Aż ślinka leci! 🙂
Z wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
lubię maj i lubię słodkie mascarpone!:-)
Dusiu, śliczne!
słodkie pyszności. słodkie kremowości.
Pyszne maleństwa!
Wyglada na prawde przepysznie! 🙂
piekne cudenka…mniam!
Pysznie wyglądają 🙂
Kacha
Urocze maleństwa 🙂
przeurocze 🙂 Dziękujemy za dołączenie do konkursu, życzymy powodzenia!