Tort truskawkowy bez pieczenia

Dzisiaj jest nasz dzień – mój i P. To już tyle lat wspólnego pałaszowania moich słodkości :).

Tort truskawkowy bez pieczenia

500 g świeżych truskawek + kilkanaście sztuk na wierzch
2 galaretki poziomkowe + 400 ml gorącej wody
500 ml śmietanki 36%
5 łyżek cukru pudru (do smaku)
galaretka krystaliczna (przezroczysta) smak truskawka-wanilia
podłużne biszkopty
świeża mięta

Galaretki poziomkowe rozpuścić w wodzie i zostawić do przestudzenia.
Truskawki bez szypułek zmiksować blenderem mus.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie przelewać je stopniowo do ubitej śmietany.
Wylać trochę masy do tortownicy o średnicy 26 cm, a następnie przekrojone na pół biszkopty układać przy brzegu formy (dzięki temu, że nalejemy trochę masy będzie łatwo je układać).
Włożyć do lodówki aby masa trochę stężała, a następnie wylać całość i ponownie włożyć do lodówki.
Rozpuścić krystaliczną galaretkę wg instrukcji na opakowaniu.
Na wierzchu tortu rozłożyć truskawki i zalać je tężejącą krystaliczną galaretką.
Włożyć do lodówki – przed podaniem ozdobić miętą.