image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Przedstawiam Wam przepis na najlepszy tort truskawkowy, który przygotowałam na swoje 25 – te urodziny. Za inspirację i przepis na masę truskawkową dziękuję Pani Wandzie i Pani Hani :). Oczywiście musiałam dodać coś od siebie, dlatego dodałam masę z mascarpone i tort ozdobiłam w róże.
Podobną wersję tortu przygotowałam także dzisiaj, na Dzień Matki dla mojej kochanej Mamusi. Naprawdę polecam Wam spróbować – tort truskawkowy jest rewelacyjny, jest lekki, idealny na ciepłe dni, a przy tym rozkosznie dobry i pełen truskawek.

Tort truskawkowy z różami (ombre)

tort ombre, tort z różami

biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem truskawkowy:
400-500 g mrożonych truskawek
2 galaretki + 500 ml wrzącej wody
pół litra śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
krem do zdobienia:
500 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30-36%
3 łyżki cukru pudru
ewentualnie śmietan-fix
pół łyżeczki fioletowego barwnika
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.
Pieczemy w temp. 160st.C przez ok.30-40min.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Zostawić do ostudzenia, zdjąć papier i przekroić biszkopt na pół.
Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.
Lekko rozmrożone truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus – można zostawić kilka truskawek w kawałku.
Ubić śmietankę kremówkę na sztywno razem z cukrem pudrem.
Wymieszać galaretkę z musem truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej śmietanki i wymieszać.
Wstawić na chwilę do lodówki.
Na dno tortownicy (z rantem) wyłożyć jeden blat biszkoptu, na który wylać tężejącą masę truskawkową, a na to ułożyć drugą część biszkoptu.
Wstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przygotować krem ubijając śmietankę z cukrem pudrem (jeśli jest ciepło warto dodać śmietan-fix).
Do masy dodać mascarpone i wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach.
Masę podzielić na pół, jedną część przełożyć do innej miski, do niej dodać barwnik i zmiksować.
Zdjąć rant tortownicy – odciąć nożem z boku ciasto.
Jasno różową część masy przełożyć do szprycy z końcówką (ostrą gwiazdką) i wyciskać krem na kształt róży – zaczynać od środka i wyciskać masę jak ślimaka do zewnątrz, jedna róża obok drugiej.
Czynność powtórzyć z białą masą na wierzchu tortu.

tort ombre, tort z różami

tort ombre, tort z różami

tort ombre, tort z różami
Narzeczony idealnie trafił z kolorami kwiatów pod mój tort 🙂

tort ombre, tort z różami

10 Replies to “Tort truskawkowy”

  1. Kamila says: 26 maja 2014 at 06:59

    Pycha! Najlepsze życzenia!

  2. Justyna Żak says: 26 maja 2014 at 07:13

    jak tak zachwalasz będę musiała spróbować zrobić taki torcik:) wygląda świetnie. Wszystkiego najlepszego 🙂

  3. Agnieszka Laviolettee says: 26 maja 2014 at 18:14

    Wygląda zachwycająco i z pewnością tak smakuje!

  4. Anonimowy says: 26 maja 2014 at 19:28

    ale bym zjadła:)
    Basia

  5. gin says: 27 maja 2014 at 14:37

    Cudny Ci wyszedł 🙂
    Najlepsze życzenia 🙂

  6. Majana says: 27 maja 2014 at 17:30

    Piękny tort Dusiu !:)

  7. ROS-SWEET says: 28 maja 2014 at 10:32

    To nie tort, a dzieło sztuki! Wygląda obłędnie 🙂 Zapewne szkoda by mi było nawet go pokroić. Na pewno smakuje świetnie 🙂 Na pierwszy rzut oka widać, że jesteś perfekcjonistką – świetnie! 🙂

  8. Konczi i Szpileczka says: 28 maja 2014 at 12:26

    Rewelacyjny torcik!! Sto lat Dusiu!!

  9. Alex Mikolajska says: 8 marca 2015 at 13:47

    piękny i cudny 🙂 smakowity 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.