Słodkie, owocowe śniadanie? Tosty francuskie z domową frużeliną truskawkową to udany początek dnia. Myślę, że takie śniadanie przypadnie do gustu wszystkich maluchom. Polecam też:
Tosty francuskie z frużeliną truskawkową
czerstwe razowe pieczywo
2 jajka
pół szklanki mleka
łyżka cukru pudru
olej do smażenia
500 g truskawek
pół szklanki cukru
sok z połówki cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki wody
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
Zasypać cukrem, odstawić na godzinę aż owoce puszczą sok.
Dodać sok z cytryny, zagotować i gotować kilka minut mieszając, co jakiś czas.
Mąkę rozmieszać z wodą i wlać do truskawek – energicznie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty.
Gorącą wlać do słoików, zakręcić, zostawić do ostudzenia, a potem przechowywać w lodówce.
Jajka wymieszać z mlekiem i cukrem pudrem.
Na patelnie rozgrzać olej, kromki chleba namaczać w jajeczno-mlecznej masie i smażyć z dwóch stron na złoto na patelni.
Podawać polane frużeliną.
ooo takie śniadanko to coś dla mnie
Mniam, pyszne śniadanko ! I ta frużelina… mmmm 🙂
Smakowitości 🙂