Przepis powstał na konkurs inspirowany nową Nestea Zimowa Śliwka. Tosty francuskie kojarzą mi się z rozgrzewającymi, zimowy śniadaniami, dodatek powideł śliwkowych idealnie pasuje do napoju, a lawenda podkręca smak, niczym cynamon w napoju. Idealny duet. Tosty francuskie z powidłami to naprawdę pyszne śniadanie.
Tosty francuskie z powidłami i lawendą
4 kromki jasnego chleba
jajko
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru lawendowego
powidła śliwkowe
olej do smażania
Jajko rozmieszać z mlekiem i dodać cukier lawendowy.
Kromki chleba przekroić na pół, smarować powidłami śliwkowymi i składać ze sobą.
Złożone tosty namoczyć z każdej strony w mieszance jajeczno-mlecznej.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Mniam pyszności!
pysznie wyglądają 🙂 oj dawno nie robiłam tostów:) jak kupiłam toster to robiłam na okrągło a teraz leży i się kurzy:)
Tosty – coś wspaniałego 🙂
Mniam, aż się głodna zrobiłam 😉