image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Kolejny smak dzieciństwa – racuchy z jabłkami. Swoje przygotowuję bez drożdży, bo przede wszystkim szybciej, ale takie też mi bardziej smakują. To są najlepsze placki z jabłkami, ciężko nie sięgnąć po kolejnego… Jeśli lubicie połączenie placków i jabłek to powinny się Wam też spodobać pancakes z prażonymi jabłkami oraz jabłka w cieście.
Racuchy z jabłkami (bez drożdży)
placki z jabłkami, racuszki z jabłkami, placuszki z jabłkami, racuszki bez drożdży, proste placki z jabłkami

szklanka mąki
szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
duże jabłko
olej 
cukier puder
Mąkę, mleko, jajka, cukier waniliowy i zwykły oraz proszek do pieczenia zmiksować.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać olej.
Zanurzać plasterki jabłek w cieście i kłaść na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron aż będą złociste.
Odłożyć na papier do odsączenia z tłuszczu, potem przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi około 15 sztuk placuszków.
placki z jabłkami, racuszki z jabłkami, placuszki z jabłkami, racuszki bez drożdży, proste placki z jabłkami
placki z jabłkami, racuszki z jabłkami, placuszki z jabłkami, racuszki bez drożdży, proste placki z jabłkami

7 Replies to “Racuchy z jabłkami”

  1. Natalie says: 4 lutego 2014 at 14:15

    Smak dzieciństwa 🙂

  2. Oia says: 4 lutego 2014 at 17:37

    Pysznie bardzo! Bez drożdży, ciekawe : )

  3. Retromoderna says: 4 lutego 2014 at 17:44

    Też robię podobne czasem. Mniam, mniam 🙂

  4. Opalanka says: 4 lutego 2014 at 19:04

    tak, smak dzieciństwa, lubię:)

  5. gotujzkasia.pl says: 5 lutego 2014 at 09:25

    Z dzieciństwem mi się kojarzą takie racuchy 🙂

  6. Unknown says: 30 grudnia 2016 at 18:20

    super wyszły placki…

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.