Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane, które przygotowuje się z ziemniaków startych na najmniejszych oczkach tarki. Podaje się je nie jak u nas na słodko z cukrem, a z kwaśną śmietaną i ziołami. Z tego co udało mi się wyczytać często też bywają zapiekane jeszcze lub podawane z sosem pieczarkowym.
Ukraińskie placki ziemniaczane – deruny
składniki na deruny ukraińskie placki ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- duża cebula
- jajko
- łyżeczka soli
- duża szczypta pieprzu czarnego
- 3-5 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
- śmietana do podania
- zioła do podania – koperek, natka pietruszki
Jak zrobić ukraińskie placki ziemniaczane – deruny?
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Tak samo postąpić z cebulą – dzięki cebuli ciasto nie będzie ciemniało. To nie mają być wiórki, tylko taka jakby papka. Odsączyć wodę z ziemniaków. Wbić jajko, dodać sól i pieprz oraz mąkę – zacznijcie od 3 łyżek mąki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na złoto z dwóch stron. Odsączyć placki na ręczniku kuchennym i podawać z kleksem kwaśnej śmietany oraz ziołami.
Sprawdź też inne przepisy na placuszki: