Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane, które przygotowuje się z ziemniaków startych na najmniejszych oczkach tarki. Podaje się je nie jak u nas na słodko z cukrem, a z kwaśną śmietaną i ziołami. Z tego co udało mi się wyczytać często też bywają zapiekane jeszcze lub podawane z sosem pieczarkowym.

Ukraińskie placki ziemniaczane – deruny

ukraińskie placki ziemniaczane

składniki na deruny ukraińskie placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • duża szczypta pieprzu czarnego
  • 3-5 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • śmietana do podania
  • zioła do podania – koperek, natka pietruszki

Jak zrobić ukraińskie placki ziemniaczane – deruny?

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Tak samo postąpić z cebulą – dzięki cebuli ciasto nie będzie ciemniało. To nie mają być wiórki, tylko taka jakby papka. Odsączyć wodę z ziemniaków. Wbić jajko, dodać sól i pieprz oraz mąkę – zacznijcie od 3 łyżek mąki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na złoto z dwóch stron. Odsączyć placki na ręczniku kuchennym i podawać z kleksem kwaśnej śmietany oraz ziołami.

deruny placki ziemniaczane
placki ziemniaczane z ukrainy

Sprawdź też inne przepisy na placuszki:

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.