W ramach akcji #cookforukraine przedstawiam Wam kolejny przepis z kuchni ukraińskiej. Tym razem świetny pomysł na śniadanie na słodko, czyli syrniki placuszki twarogowe.

Koniecznie zerknijcie na poprzedni przepis z kuchni ukraińskiej:

Ukraińskie placuszki twarogowe – syrniki

syrniki placuszki ukraińskie z twarogu

składniki na syrniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • jajko
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej

olej do smażenia

do podania: cukier puder, konfitura, śmietana, ulubione owoce, mięta

Jak zrobić ukraińskie placuszki?

Twaróg w misce rozgnieść widelcem. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Całość wymieszać. W dłoniach formować placuszki i smażyć je na rozgranym oleju z dwóch stron aż się mocno zrumienią. Po zdjęciu z patelni odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem z kleksem śmietany, konfiturą i owocami.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.