Pampuszki to ukraińskie drożdżowe bułeczki z czosnkiem i ziołami, które są w środku turbo mięciutkie, a na wierzchu lekko chrupiące. Pasują idealnie do barszczu ukraińskiego. Sprawdzą się zamiast ziemniaków do mięsa gulaszowego. Gwarantuje, że jednak będziecie je odrywać tak po prostu i jeść, bo są przepyszne.

W ramach akcji #cookforukraine prezentuję Wam już trzeci przepis z kuchni ukraińskiej. Tym razem to mój zdecydowany faworyt. Trudno się oprzeć tym bułeczkom. Możecie zrobić do nich sobie barszcz – tu przepis.

Pampuszki ukraińskie bułeczki drożdżowe

składniki na pampuszki:

  • 250 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka drożdży instant
  • łyżka cukru
  • duża szczypta soli
  • jajko – żółtko do ciasta, białko do posmarowania
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju

do polania:

  • 3-4 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Jak zrobić pampuszki ukraińskie?

W misce wymieszać składniki na ciasto: mąkę, drożdże, cukier, sól, żółtko, mleko i olej. Zagnieść ręcznie lub mikserem na haku aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, przykryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę – ciasto musi podwoić swoją objętość. Jeśli ciasto nie rośnie to w uchylonym piekarniku nagrzanym do 50 st.C. je trzymać.

Po wyrośnięciu odgazować ciasto uderzając w nie pięścią i formował bułeczki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blaszce kwadratowej, tortownicy lub patelni żeliwnej nasmarowanej olejem. Przykryć ściereczką i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 st.C.

Po tym czasie posmarować bułeczki z wierzchu rozmieszanym białkiem i włożyć do piekarnika na 20 minut. Powinny być złote z wierzchu. Jeśli są blade to potrzebują jeszcze 10 minut.

Przygotować mieszankę oleju z przeciśniętymi ząbkami czosnku, solą oraz posiekaną natką pietruszki. Od razu po wyjęciu bułeczek polać je mieszanką.

zobacz też:

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.