Pampuszki to ukraińskie drożdżowe bułeczki z czosnkiem i ziołami, które są w środku turbo mięciutkie, a na wierzchu lekko chrupiące. Pasują idealnie do barszczu ukraińskiego. Sprawdzą się zamiast ziemniaków do mięsa gulaszowego. Gwarantuje, że jednak będziecie je odrywać tak po prostu i jeść, bo są przepyszne.
W ramach akcji #cookforukraine prezentuję Wam już trzeci przepis z kuchni ukraińskiej. Tym razem to mój zdecydowany faworyt. Trudno się oprzeć tym bułeczkom. Możecie zrobić do nich sobie barszcz – tu przepis.
Pampuszki ukraińskie bułeczki drożdżowe
składniki na pampuszki:
- 250 g mąki pszennej
- czubata łyżeczka drożdży instant
- łyżka cukru
- duża szczypta soli
- jajko – żółtko do ciasta, białko do posmarowania
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju
do polania:
- 3-4 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
Jak zrobić pampuszki ukraińskie?
W misce wymieszać składniki na ciasto: mąkę, drożdże, cukier, sól, żółtko, mleko i olej. Zagnieść ręcznie lub mikserem na haku aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, przykryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę – ciasto musi podwoić swoją objętość. Jeśli ciasto nie rośnie to w uchylonym piekarniku nagrzanym do 50 st.C. je trzymać.
Po wyrośnięciu odgazować ciasto uderzając w nie pięścią i formował bułeczki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blaszce kwadratowej, tortownicy lub patelni żeliwnej nasmarowanej olejem. Przykryć ściereczką i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 st.C.
Po tym czasie posmarować bułeczki z wierzchu rozmieszanym białkiem i włożyć do piekarnika na 20 minut. Powinny być złote z wierzchu. Jeśli są blade to potrzebują jeszcze 10 minut.
Przygotować mieszankę oleju z przeciśniętymi ząbkami czosnku, solą oraz posiekaną natką pietruszki. Od razu po wyjęciu bułeczek polać je mieszanką.
zobacz też: