image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Zupa botwinka dotąd nie była mi znana. Spróbowałam ją niedawno w sopockiej restauracji i bardzo mi smakowało, pomimo, że buraczki i botwinka to nie do końca moje smaki, ale jakie zdrowe! Zróbcie więc na zdrowie :). Ostatnio przygotowałam też takie zupy:

Zupa botwinka

około 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
pęczek botwinki z małymi buraczkami
marchewka
kilka młodych ziemniaków
2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
sól, pieprz do smaku
świeży koperek
Łodygi botwinki drobno pokroić, obrane buraczki drobno posiekać, a liście porwać na mniejsze kawałki.
Marchewkę kroić w plasterki, a ziemniaki w większą kostkę.
Do bulionu dodać ziemniaki, marchewkę, buraczki – gotować około 15 minut, a następnie wrzucić łodyżki botwinki i gotować kolejne 5 minut.
Wrzucić liście botwiny, dodać sok z cytryny lub ocet i trzymać na ogniu jeszcze przez 2 minuty.
Podawać z posiekanym koperkiem – można też dodać śmietanę.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.