Wiosenna zupa, która okazała się niesamowicie pysznym zaskoczeniem. Zielone szparagami, groszek, młode ziemiaki, koperek – kwintensecja wiosny. Zupa ze szparagami i groszkiem poleca się Wam na spróbowanie.
Zupa ze szparagami, groszkiem i fetą
inspiracja
pęczek szparagów
5 ziemniaków
ok. 150 g groszku zielonego (mrożonego)
cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki kurkumy
2 litry bulionu
świeży koperek
feta
ok. 100 ml śmietanki 30%
olej do smażenia
W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, a następnie dodać drobno pokrojony czosnek i ziemniaki pokrojone w większą kostkę.
Całość chwilę razem smażyć dodając kurkumę.
Zalać wszystko bulionem, od momentu zawrzenia gotować przez 10 minut.
W między czasie przygotować szparagi, odłamać twarde końce, łodygi pokroić w plasterki bez szczytowej części, którą zostawić w całości.
Po tym czasie wrzucić mrożony groszek, a po kolejnych 5 minutach dodać szparagi.
Doprawić zupę do smaku sola i pieprzem ziołowym, wlać śmietankę ( w wersji fit można dać mleko) i zagotować.
Podawać z posiekanym koperkiem i serem feta.
🙂 nieco zmodyfikuję do tego, co mam w lodówce i co w ogrodzie rośnie…ale wygląda bajecznie 🙂
Pozdrawiam!
koniecznie wyślij fotkę jak zrobisz 🙂
Wyszła pyszna! 🙂 młode ziemniaczki i końcówki zielonych szparagów ugotowałam, przetarłam przez sito, zabieliłam kwaśną śmietaną, do smaku domowa vegeta, świeży lubczyk i koperek i masło…jako dodatek podsmażona młoda cukinia z kiełbasą i grzanki… gdzie podrzucić fotkę ;)?
Będę jeszcze szukać szparagów i jak się uda zrobię w wersji z groszkiem i fetą, bo to moje smaki 🙂
POZDRAWIAM
cieszę się, że mogłam Cię zainspirować 🙂 wysyłaj na emaila klaudia.sroczynska@gmail.com lub na fanpagu wstaw 🙂 wersja z kiełbaska męska opcja super 🙂
Chyba muszę przekonać się do szparagów 🙂
Dopiero w tym roku mnie przekonały 🙂