Jak zrobić krem z dyni? Nic prostszego! Tak naprawdę wystarczy wrzucić dynię do garnka, zalać wodą, zmiksować przy użyciu blendera i doprawić wedle uznania. Poniżej wersja nieco bogatsza, bo krem z dyni na mleczku kokosowym, który lubię najbardziej. Sprawdźcie też inne przepisy na zupy.
Zupa krem z dyni z grzankami
ok. 2 kg dyni hokkaido (przed obraniem)
cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
ok. 2 litry wody lub bulionu
mleczko kokosowe
sól, pieprz czarny i ziołowy, suszony imbir, kolendra
łyżeczka czerwonej pasty curry
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
ok. 2 litry wody lub bulionu
mleczko kokosowe
sól, pieprz czarny i ziołowy, suszony imbir, kolendra
łyżeczka czerwonej pasty curry
do podania:
kilka kromek chleba
sól z płatkami chilli
Dynię pokroić razem ze skórką na kilku cm kawałki (usunąć miąższ z pestkami).
Cebulę posiekać w piórka, a czosnek w plasterki.
W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż się zeszkli.
Wrzucić dynię, czosnek i 2 minuty razem smażyć, a potem zalać całość wodą lub bulionem (tuż nad warzywa).
Gotować zupę do miękkości warzyw około 20 minut.
Przy użyciu blendera zmiksować zupę na gładko, wlać mleczko kokosowe i całość doprawić wszystkimi przyprawami oraz ostrą pastą curry.
Zagotować i gotować około 5 minut.
Cebulę posiekać w piórka, a czosnek w plasterki.
W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż się zeszkli.
Wrzucić dynię, czosnek i 2 minuty razem smażyć, a potem zalać całość wodą lub bulionem (tuż nad warzywa).
Gotować zupę do miękkości warzyw około 20 minut.
Przy użyciu blendera zmiksować zupę na gładko, wlać mleczko kokosowe i całość doprawić wszystkimi przyprawami oraz ostrą pastą curry.
Zagotować i gotować około 5 minut.
W między czasie pokroić chleb na grzanki, które wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
Przesmażyć grzanki z każdej strony aż się zrumienią, a na koniec posypać je solą z płatkami chilli.
Podawać zupę posypaną grzankami.