image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Nad morzem idealna pogoda – ciepło i słonecznie aż nie chce się gotować, dlatego prezentuję Wam przepis na prostą i szybką, a zarazem lekką zupę ze świeżych ogórków, która zaskoczyła mnie swoim smakiem. Zupę przygotowałam w garnku od marki Fissler – aktualnie testuję komplet garnków, więc spodziewajcie się niebawem wpisu z testem (aktualnie jest promocja na ten zestaw – z 1519 zł przecena na 899 zł!).

Zupa krem ze świeżych ogórków gruntowych

0,5 kg ogórków gruntowych
3-4 ziemniaki
50 g serka topionego
cebula
olej do smażenia
1-1,5 litra wou lub bulionu
sól, pieprz ziołowy, szczypta ziół prowansalskich
do podania: grzanki, śmietanka do zup, koperek
W większym garnku na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać pokrojone w plasterki ogórki – smażyć chwilę razem.
Wrzucić ziemniaki pokrojone na grubszą kostkę i po chwili zalać wodą lub bulionem na wysokość warzyw ( około 1 litra).
Gotować do miękkości ziemniaków – około 10 minut od zawrzenia.
Zmiksować wszystko przy użyciu blendera, doprawić do smaku przyprawami i wrzucić serek topiony.
Podawać z kleksami śmietany, grzankami i świeżym koperkiem.

2 Replies to “Zupa krem ze świeżych ogórków”

  1. Pobite gary Barbary says: 16 września 2016 at 07:21

    Jadłam ze świeżych ale nie krem. Wygląda przepysznie

  2. gin says: 21 września 2016 at 17:57

    Zupa na ciepło ze świeżych ogórków…? Tego będę musiała spróbować 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.