Przepis na zakwas tutaj.
Żurek na zakwasie
żurek na zakwasie, przepis na żurek, żurek, jak zrobić żurek, żur na zakwasie, domowy żurek
2 litry wody
0,5 kg białej kiełbasy
2 marchewki
3 ziemniaki
200 gram wędzonego boczku
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu
2 łyżki majeranku
łyżeczka soli
ok. 200 ml śmietanki
łyżka mąki
Do garnka wlać wodę, dodać kiełbasę, ziemniaki (obrane i przekrojone na ćwiartki) i marchewki pokrojone w plasterki.
Wrzucić czosnek w plasterkach, liście laurowe i pieprz.
Od zawrzenia gotować 30 minut.
Wyjąć kiełbasę, boczek i pokroić w plasterki.
Dodać zakwas, wymieszać.
Do śmietanki w kubku dodać łyżkę żurku i mąkę, zamieszać, a następnie wlać do garnka.
Dodać mięso i gotować jeszcze 5 minut. 
Podawać z jajkiem na twardo.

12 Replies to “Żurek na zakwasie”

  1. attea atea says: 30 marca 2013 at 15:02

    Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę cudownych chwil w gronie rodzinnym.I tradycyjnie:zdrowia,szczęścia,spełnienia marzeń oraz samych dobrych wiadomości,realizacji wszystkich pomysłów i dalszych rozwijania Twoich pasji.

  2. MM says: 30 marca 2013 at 15:35

    Żurek koniecznie musi być na wielkanocnym stole.
    Wesołych Świąt.

  3. Dorota Owczarek says: 30 marca 2013 at 16:56

    Tez zaraz będę gotować .Wesołych Świat Dusiu 🙂

  4. asia_2105 says: 30 marca 2013 at 17:25

    taki sam robi moja babcia. jest przepyszny 🙂 Wesołych Świąt Kochana 🙂

  5. Marzena says: 30 marca 2013 at 19:36

    Dusiu, życzę Spokojnych, Wesołych, pełnych nadziei i bardzo smacznych Świąt Wielkiej Nocy.

  6. Wilczyca Aga Strzęciwilk says: 30 marca 2013 at 19:40

    Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,
    pełnych wiary, nadziei i miłości.
    Radosnego, wiosennego nastroju,
    serdecznych spotkań w gronie rodziny
    i wśród przyjaciół oraz mokrego Dyngusa.

  7. MartynCia ^^ says: 30 marca 2013 at 19:54

    pięknie wygląda 🙂 poproszę miseczkę!
    Pozdrawiam świątecznie 🙂

  8. Majana says: 30 marca 2013 at 20:05

    Taki żurek jest najlepszy.
    Pyszności Dusiu. Pięknych Świąt życzę.

  9. Gary Michy says: 31 marca 2013 at 16:43

    Świetny żurek 🙂 Wesołego Alleluja!

  10. Anonimowy says: 6 października 2013 at 13:38

    Ja jeszcze podsmażam ten boczek 🙂 b ladne zdjecie. Pozdrawiam

  11. Facet i gotowanie says: 6 października 2013 at 13:40

    Ja dodatkowo ten boczek podsmażam – daje dodatkowy smaczek. Bardzo fajny przepis i swietne zdjecie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.