Przepis na zakwas tutaj.
Żurek na zakwasie
2 litry wody
0,5 kg białej kiełbasy
2 marchewki
3 ziemniaki
200 gram wędzonego boczku
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu
0,5 litra zakwasu na żurek
2 łyżki majeranku
łyżeczka soli
ok. 200 ml śmietanki
łyżka mąki
Do garnka wlać wodę, dodać kiełbasę, ziemniaki (obrane i przekrojone na ćwiartki) i marchewki pokrojone w plasterki.
Wrzucić czosnek w plasterkach, liście laurowe i pieprz.
Od zawrzenia gotować 30 minut.
Wyjąć kiełbasę, boczek i pokroić w plasterki.
Dodać zakwas, wymieszać.
Do śmietanki w kubku dodać łyżkę żurku i mąkę, zamieszać, a następnie wlać do garnka.
Dodać mięso i gotować jeszcze 5 minut.
Podawać z jajkiem na twardo.
Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę cudownych chwil w gronie rodzinnym.I tradycyjnie:zdrowia,szczęścia,spełnienia marzeń oraz samych dobrych wiadomości,realizacji wszystkich pomysłów i dalszych rozwijania Twoich pasji.
Żurek koniecznie musi być na wielkanocnym stole.
Wesołych Świąt.
Tez zaraz będę gotować .Wesołych Świat Dusiu 🙂
taki sam robi moja babcia. jest przepyszny 🙂 Wesołych Świąt Kochana 🙂
Mój ulubiony ♥
Dusiu, życzę Spokojnych, Wesołych, pełnych nadziei i bardzo smacznych Świąt Wielkiej Nocy.
Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie rodziny
i wśród przyjaciół oraz mokrego Dyngusa.
pięknie wygląda 🙂 poproszę miseczkę!
Pozdrawiam świątecznie 🙂
Taki żurek jest najlepszy.
Pyszności Dusiu. Pięknych Świąt życzę.
Świetny żurek 🙂 Wesołego Alleluja!
Ja jeszcze podsmażam ten boczek 🙂 b ladne zdjecie. Pozdrawiam
Ja dodatkowo ten boczek podsmażam – daje dodatkowy smaczek. Bardzo fajny przepis i swietne zdjecie.