Jeżeli kochacie ten typ ciasta to obowiązkowo musicie zrobić. Ta babka mandarynkowa z makiem jest przepyszna! Pachnie mandarynkami, nie jest za sucha, a mak chrupie przyjemnie między zębami. To idealna babka na święta Bożego Narodzenia.
Babka mandarynkowa z makiem
składniki na babkę mandarynkową:
- 3/4 kostki masła miękkiego (150 g)
- 200 g cukru (pół na pół trzcinowy z białym)
- 50 g jogurtu
- opcjonalnie kilka kropel dobrej jakości olejku/aromatu pomarańczowego
- 3 duże jajka
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku
- skórka starta z 3 mandarynek
- 100 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub kupnego soku mandarynkowego
- masło i bułka tarta do wysmarowania blachy
- cukier puder, suszone pomarańcze do ozdoby
Babka mandarynkowa – jak zrobić?
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrami na puszystą jasną masę przez około 5 minut. Dodać jogurt i olejek pomarańczowy. Kolejno dodawać jajko po jajku – wrzucić jedno miksować aż się masa połączy i dopiero wtedy dodać kolejne jajko. Następnie wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mak. Zacząć miksować i wrzucić skórkę z mandarynek oraz wlać sok.
Ciasto przełożyć do małej keksówki (22 x 10 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 170 st. C. przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wasza babka mandarynkowa jest już gotowa, wystarczy ją ostudzić na kratce.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem i ozdobić suszonymi pomarańczami. Można też przygotować lukier królewski i ozdobić babkę skórką pomarańczową. Świetnie będzie też tu pasować polewa czekoladowa.
Obejrzyj jak powstawała sesja tego ciasta: