Beza Pavlova to ulubione ciasto mojej mamy, więc na Dzień Mamy obowiązkowo przygotowałam dla Niej bezę. Tym razem postanowiłam na egzotyczną wersję, bo z sosem mango i truskawkami. Moja beza jest krucha z wierzchu, a w środku ma piankę, która lekko się ciągnie.

Beza Pavlova z sosem mango i truskawkami

beza z sosem mango

składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g cukru drobnego
  • łyżka soku z cytryny 1
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

dekoracja:

  • pół puszki pulpy z mango
  • 2 garście truskawek
  • świeża mięta

Jak zrobić bezę?

Przygotuj białka, które muszą być w temperaturze pokojowej. Przełóż białka do metalowej misy i zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż białka będą sztywne (nie mogą wypaść jak odwrócisz miskę do góry dnem – ten test się sprawdza, tylko uważajcie 🙂 ).

Kiedy białka są sztywne dalej miksując na wysokich obrotach dodawaj łyżka po łyżce cukier, jedna po drugiej, aż poprzednia się rozpuści. Masa powinna gęstnieć i robić się błyszcząca. Jak dodasz cały cukier sprawdź czy nie czuć w masie cukru, czy wszystko się dobrze roztarło. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zmiksuj do połączenia się składników.

Na papierze do pieczenia możesz narysować sobie okrąg albo po prostu wykładać masę bezową na kształt okręgu. W środku robię niewielkie zagłębienie i podwyższam ranty bezy, aby w to miejsce wyłożyć potem krem. Od dołu do góry boki formuje łyżką.

Masę wkładam do nagrzanego do temp. 180 st.C. piekarnika z termoobiegiem i natychmiast po włożeniu zmniejszam temp. do 120 st.C. i piekę, a w zasadzie suszę bezę na termoobiegu przez kolejne 2 godziny. Gdyby beza zaczęła Wam się rumienić można od góry przykryć ją folią aluminiową i np. zmniejszyć temp. do 100 st.C. Po 2 godzinach wyłączam cały piekarnik, ale bezę przez noc zostawiam do rana w piekarniku.

Następnego dnia ubić mascarpone razem z kremówką i cukrem pudrem na sztywno. Krem wykładam dopiero przed serwowaniem ciasta, tak może około godzinę przed. Bezę od razu przełożyć z papieru do pieczenia na talerz, na którym będzie serwowana. Wyłożyć na jej środek krem. Na krem tuż przed podaniem polać pulpę mango oraz ozdobić wierzch truskawkami. Część pokroiłam na kawałki, a część ułożyłam z szypułkami. Do ozdoby dodałam jeszcze listki mięty.

Zobacz też inne ciasta bezowe:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.