Czy wiedzieliście, że białka można mrozić? Jeżeli potrzebuję do jakiegoś przepisu tylko żółtek (np. kruche ciasteczka czy pączki) to mrożę w woreczkach lub pojemniczkach białka. Beza na takich odmrożonych białkach wychodzi jeszcze łatwiej.
Na koniec karnawału przygotowałam dla Was słynny tort dacquoise (czytamy”dakłas”). Polecam Wam też tort Pavlova z granatem, bezę z truskawkami i tartę cytrynową z bezą.
Tort dacquoise – beza z orzechami, daktylami i kremem kajmakowym
- 6 białek
- 250 g cukru białego
- 50 g cukru trzcinowego
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- garść orzechów włoskich lub pekan
- 4-6 posiekanych daktyli
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany 30 lub 36 %
- łyżka cukru pudru
- 150 g masy kajmakowej z puszki
- garść orzechów włoskich lub pekan
- 5-10 posiekanych daktyli
- kakao
- orzechy
- daktyle
wow, nie zrobiłąbym takiego
zrobiłabyś, z moim przepisem się uda 🙂
Wspaniała, moja ulubiona beza. Piekę bardzo często.
Nina
ja piekę rzadko, na wyjątkowe okazje, ale lubię bardzo
pyszności !
woow cudo
kradnę przepis !!