image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Nie świętuję specjalnie tego dnia, czyli Halloween, ale lubię przygotować mroczne dania, bo to zawsze jest wyzwanie. Wczoraj na spotkanie ze znajomymi przygotowałam bezowe duszki, a wśród strasznych przepisów znajdziecie jeszcze:
Bezowe duszki
bezowe duszki, bezy duchy, duchy z bez, bezikowe duchy, bezy, jak zrobić bezy

 2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pisak cukrowy czerwony/perełki cukrowe
Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy i wyciskać bezy na papier do pieczenia, na kształt duszków, czyli takie stożki.
Włożyć bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut. 
Jeśli bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.
Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.
Wystudzonym bezom rysować pisakiem groźne buzie, można z perełek cukrowych zrobić oczy.
bezowe duszki, bezy duchy, duchy z bez, bezikowe duchy, bezy, jak zrobić bezy
bezowe duszki, bezy duchy, duchy z bez, bezikowe duchy, bezy, jak zrobić bezy
bezowe duszki, bezy duchy, duchy z bez, bezikowe duchy, bezy, jak zrobić bezy

8 Replies to “Bezowe duszki”

  1. gin says: 27 października 2013 at 15:58

    Świetne Ci wyszły!

  2. Jey says: 27 października 2013 at 19:03

    nie no, są urocze! 😀

  3. Marzena says: 28 października 2013 at 09:46

    Piękne:-) A miały być straszne?;-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.