Zakopane.
W mym sercu.
I duszy.
Bo góry słuchają.
Tajemnicze.
Potężne.
Oscypek z żurawiną na ciepło
oscypek z żurawiną, grillowany oscypek z żurawiną, oscypek, dania z oscypkiem, przepisy z oscypkiem
oscypek
konfitura żurawinowa

Oscypka pokroić na 0,5 cm plastry.
Grillować na patelni grillowej albo włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika, ostatecznie można podgrzewać 2 minuty w mikrofalówce.
Podawać razem z konfiturą.


Ośmiorniczki z parówek
parówki (np. sojowe)
pieprz w ziarnach
woda

Parówki nacinamy na pół, ale nie przez całą długość ( trzeba zostawić miejsce na "głowę").
I teraz jeszcze raz każdą mackę na pół, aby otrzymać 4 macki.
Wlewamy wodę do garnka i stawiamy na palnik.
Wrzucamy parówki do garnka, gdy woda zawrze gotujemy jeszcze około 3 minuty.
Wykładamy na talerz i w miejsce oczu wbijamy ziarenka pieprzu.

Mrugają.
Święcą się.
Kolorami.
I dają ciepło.

Jajecznica pomidorowa
jajecznica pomidorowa, jajecznica z pomidorami, jajecznica, przepis na jajecznicę
4 jajka
bio pomidory Royal Brand
1 świeży pomidor
cebula
sól, pieprz
olej

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Na cebulę wbić jajka, doprawić solą i pieprzem.
Wsypać kilka szczypt bio pomidorów.
Pod koniec smażenia dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora.
Po przełożeniu jajecznicy na talerz dosypuję jeszcze niewielką szczyptę pomidorków jako dekorację.
W przepisie skorzystam z BIO pomidorów czipsów z firmy Royal Brand. Te pomidorki mają bardzo intensywny smak i zapach pomidorów, idealne do dekorowania potraw.
Pamiętajmy, że owoce pomidora zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę. Są także bogate w likopen - przeciwutleniacz zapobiegający nowotworom. 
jajecznica pomidorowa, jajecznica z pomidorami, jajecznica, przepis na jajecznicę

jajecznica pomidorowa, jajecznica z pomidorami, jajecznica, przepis na jajecznicę

I tam był śnieg.
I zima.
A tu szaro.
I buro.
Kotlety mielone z żółtym serem i papryką
kotlety mielone z serem, kotlety mielone z papryką, przepis na kotlety mielone, mielone z serem
500 g mięsa mielonego
czerstwa bułka
cebula
czerwona papryka
jajko
sól, pieprz
około 100 g sera żółtego
olej

Do miski wyłożyć mięso.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa.
Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę, wrzucić do miski i wymieszać.
Wbić jajko, dodać przyprawy i wszystko porządnie zagnieść ze sobą.
Ser pokroić w większą kostkę.
Formować kotlety, w każdą kulkę mięsa włożyć kostkę sera i porządnie zakryć.
Smażyć z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor.
kotlety mielone z serem, kotlety mielone z papryką, przepis na kotlety mielone, mielone z serem

Co za powrót.
19 godzin drogi.
I dom.
I wspomnienia.
Kruche ciasteczka
kruche ciasteczka, przepis na kruche ciasteczka, jak zrobić kruche ciasteczka, prosty przepis na ciasteczka, ciasteczka
500 g mąki pszennej
300 g margaryny lub masła
200 g cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

Z wszystkich składników zagnieść ciasto.
Włożyć ciasto do woreczka i wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto podzielić na części i rozwałkowywać na grubość około 5-7 mm.
Wykrajać z ciasta dowolne kształty i przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
( Ja swoje ciasteczka posypałam  cukrem perlistym dodatkowo).
Piec około 10 minut lub dłużej w temp. 180 st. C do zrumienienia.
Ostrożnie przekładać na talerze, będą jeszcze miękkie.
Z tego przepisu wychodzą 2 blaszki ciasteczek.
kruche ciasteczka, przepis na kruche ciasteczka, jak zrobić kruche ciasteczka, prosty przepis na ciasteczka, ciasteczka

kruche ciasteczka, przepis na kruche ciasteczka, jak zrobić kruche ciasteczka, prosty przepis na ciasteczka, ciasteczka

Kilka fotek z mojego pobytu w Zakopanem, a już niedługo kulinarna relacja z tego miejsca :)






Szczęśliwego Nowego Roku 2013 życzy Dusia :) pozdrawiam z Zakopanego
Śledzie w sosie musztardowym
śledzie w sosie musztardowym, śledzie, przepis na śledzie, śledzie z musztardą, śledzie z gorczycą
300 gram śledzi
cebula
łyżeczka oleju
2 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżeczki musztardy ostrej dijon
łyżka majonezu
pieprz naturalny
Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin.
Opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić drobno i usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, aż będzie szklista.
Wymieszać ze śledziami i doprawić pieprzem.
Musztardę francuską, dijon i majonez wymieszać.
Sos przelać do śledzi i całość pomieszać. 
śledzie w sosie musztardowym, śledzie, przepis na śledzie, śledzie z musztardą, śledzie z gorczycą


Skrzydełka miodowo-pikantne
skrzydełka, przepis na skrzydełka, skrzydełka miodowo-pikantne
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
kilka kropel tabasco
łyżeczka papryki ostrej
3 łyżki miodu
łyżeczka imbiru
sól
pół szklanki oleju

Sos sojowy wymieszać z tabasco, papryką ostrą, miodem, imbirem, solą i olejem.
W przygotowanej marynacie umieścić skrzydełka.
Zostawić na godzinę w lodówce.
Smażyć na patelni, podlewając olejem, aby miód się nie przypalił.
Można też upiec w piekarniku w 180 st.C przez około 30 minut.

W przepisie wykorzystałam sos sojowy Kikkoman, tradycyjny sos o charakterystycznym smaku, delikatniejszy smak niż innych firm. Przetestowałam też pikantny, czerwony klasyk - sos tabasco, oryginalnego producenta z USA. Produkty są dobrej jakości.

Blogerki

skrzydełka, przepis na skrzydełka, skrzydełka miodowo-pikantne



Smażone krewetki z masłem, czosnkiem i natką
smażone krewetki, przepis na krewetki, krewetki z masłem czosnkiem i natką, prosty przepis na krewetki, krewetki z czosnkiem
krewetki tygrysie
1/3 kostki masła
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
szczypta soli

Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wrzucić rozmrożone krewetki i smażyć około 2 minut, aż staną się różowe.
Na koniec dodać szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki.
Wymieszać całość ze sobą. 
smażone krewetki, przepis na krewetki, krewetki z masłem czosnkiem i natką, prosty przepis na krewetki, krewetki z czosnkiem

Przed świętami miałam okazję dostać zaproszenie na otwarcie wystawy "Dziadki do orzechów", która odbywa się w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku.
Wystawa jest niesamowita, piękne okazy, które wywołują zdziwienie, ale także uśmiech na twarzy. Stare i nowe, drewniane i metalowe. Dla dzieci i dla dorosłych :) Zachęcam Was do obejrzenia wystawy Pana Jana Łomnickiego i Witolda Tchórzewskiego. Wstęp na wystawę jest wolny, warto zabrać dzieci by pokazać im piękno takich dziadków do orzechów:) Sami zobaczcie :)