Ta notka miała pojawić się przed świętami, ale niestety nie udało mi się jej opublikować wcześniej :(
Jak co roku, przed Świętami pojawia się u nas w Gdańsku jarmark świąteczny. Oprócz stoisk z rękodziełem, biżuterią wszelaką, ubraniami pojawiają się stoiska z regionalnym jedzeniem. W tym roku jarmark był jeszcze piękniejszy, dzięki wystawie choinek zaprojektowanych przez studentów ASP.

Trochę lepiej.
Dzisiaj z Gdańska.
Do Zakopanego.
Kilkanaście godzin.
Drogi. Pakowanie.
 Śledzie z żurawiną i olejem rydzowym
przepis na śledzie, śledzie z żurawiną, śledzie w oleju z żurawiną, przepis z olejem rydzowym
pół kg śledzi
2 cebule
100 g suszonej żurawiny
pieprz naturalny
olej rydzowy
Śledzie namoczyć na kilka godzin w wodzie.
Opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na patelni aż się zeszkli.
Żurawinę przelać wrzątkiem na sicie.
Do śledzi dodajemy cebulę, żurawinę i doprawiamy pieprzem.
Mieszamy i zalewamy olejem rydzowym.
przepis na śledzie, śledzie z żurawiną, śledzie w oleju z żurawiną, przepis z olejem rydzowym
przepis na śledzie, śledzie z żurawiną, śledzie w oleju z żurawiną, przepis z olejem rydzowym

:(
Makowiec na kruchym cieście
makowiec, przepis na makowiec, makowiec na kruchym cieście, ciasto z makiem, prosty makowiec
ciasto (forma o średnicy 21cm):
30 dag mąki pszennej
pół kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
 szczypta soli 

masa :
pół puszki masy makowej
orzechy włoskie 
2 białka

Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło pokrojone na kilka kawałków, wbić jajka, dodać proszek, cukier puder i sól.
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem, ja użyłam tortownicy z silikonowym brzegiem, więc ten krok pominęłam.
Dno i boki wykładamy ciastem, zostawiamy odrobinę ciasta do ozdoby wierzchu ciasta.
Spód pieczemy przez 10 minut w temp. 180st.C.
Wyjmujemy i przygotowujemy masę.
Masę mieszamy z orzechami, ubijamy białka na sztywno i dodajemy do maku.
Wykładamy masę makową na podpieczony spód.
Z pozostałego ciasta wycinamy np. gwiazdki i dekorujemy wierzch ciasta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 30 minut.
Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.

Print Friendly and PDF
makowiec, przepis na makowiec, makowiec na kruchym cieście, ciasto z makiem, prosty makowiec
makowiec, przepis na makowiec, makowiec na kruchym cieście, ciasto z makiem, prosty makowiec

Wesołych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia!
Rogaliki z makiem inspiracja
rogaliki, przepis na rogaliki, rogaliki z masą makową, rogaliki z makiem, rogaliki na święta,
600 g mąki tortowej
330 g margaryny
400 g serka homogenizowanego
nadzienie:
masa makowa jajko
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą na jednolite i elastyczne ciasto.
Włożyć do lodówki na 30 minut.
Podzielić ciasto na 4 części.
Każdą część wałkować w kształt koła, wyciąć koło odrysowując od talerza i podzielić na 8 części.
Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej.
Zawijać rogaliki. Układać na papierze do pieczenia. Jajko rozmieszać widelcem i posmarować nim każdego rogalika.
Gotowe rogaliki piec przez 45 minut w temp. 180 st.C. Print Friendly and PDF
rogaliki, przepis na rogaliki, rogaliki z masą makową, rogaliki z makiem, rogaliki na święta,

Dobry uczynek.
Kotek uratowany.
Dusia szczęśliwa.
Ewci dziękuję za pomoc:*

Makowa choinka z ciasta francuskiego
ciasto choinka, ciasto z makiem, ciasto francuskie z makiem, makowa choinka, choinka z ciasta francuskiego
opakowanie ciasta francuskiego
około pół puszki masy makowej

Ciasto francuskie składamy na pół i wycinamy duży równoboczny trójkąt.
W ten sposób otrzymujemy dwa trójkąty, jeden z nich odkładamy na bok.
Na pozostawiony trójkąt nakładamy równomiernie masę makową.
Całość przykrywamy pozostawionym na boku ciastem.
Teraz brzegi nacinamy z dwóch stron, tworząc gałązki - pamiętać by nie naciąć całego ciasta.
Gałązki choinki chwytami i okręcamy wokół własnej osi (jak na zdjęciu).
Z resztek ciasta doklejamy pieniek choinki.
Piec w temp. 200st. C przez około 20 minut do zrumienienia.
Po ostygnięciu można choinkę dowolnie lukrować :)

Print Friendly and PDF
ciasto choinka, ciasto z makiem, ciasto francuskie z makiem, makowa choinka, choinka z ciasta francuskiego 
ciasto choinka, ciasto z makiem, ciasto francuskie z makiem, makowa choinka, choinka z ciasta francuskiego

ciasto choinka, ciasto z makiem, ciasto francuskie z makiem, makowa choinka, choinka z ciasta francuskiego

I jak przygotowania?
U mnie trwają.
Dużo jeszcze pracy.
:)

Pierniczki z witrażykiem
pierniczki z witrażykiem, przepis na pierniczki, pierniczki, gingerbreads, przepisy na wigilię, przepisy na boże narodzenie
55 dag mąki
12 dag masła
30 dag miodu
10 dag cukru
1 duże jajko 
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa korzenna Dr. Oetker
landrynki

Miód z cukrem i masłem rozpuścić w garnku. Ostudzić.
Na stolnicę wysypać mąkę, sodę, przyprawę do pierników, lekko wymieszać i wbić jajka do środka. 
Dodać masę miodowo-cukrowo-masłową.
Wycinać wzorki np. kółka a w środku wyciąć foremką gwiazdeczkę.
Ułożyć ciastka na papierze do pieczenia.
Landrynki wrzucić do woreczka i potłuc np. wałkiem na drobne kawałeczki aż się pokruszą.
Pokruszone cukierki wrzucić w dziurki każdego pierniczka.
Piec około 7 minut w temp. 180 st.C.
Z papieru/blaszki zdjąć po całkowitym wystudzeniu pierniczków, aż zastygną landrynki.

Print Friendly and PDF
pierniczki z witrażykiem, przepis na pierniczki, pierniczki, gingerbreads, przepisy na wigilię, przepisy na boże narodzenie
pierniczki z witrażykiem, przepis na pierniczki, pierniczki, gingerbreads, przepisy na wigilię, przepisy na boże narodzenie
pierniczki z witrażykiem, przepis na pierniczki, pierniczki, gingerbreads, przepisy na wigilię, przepisy na boże narodzenie
pierniczki z witrażykiem, przepis na pierniczki, pierniczki, gingerbreads, przepisy na wigilię, przepisy na boże narodzenie


Działamy.
Dalej.
Mini tarty z masą makową 
tarty makowe, tarty z makiem, mini tarty, mini tarty z masą makową
ciasto francuskie
Z połowy ciasta francuskiego wykrawać kółeczka wielkości formy na tartaletki albo muffinki.
Z drugiej części wykrawać foremką do ciasteczek gwiazdki.
Foremki natłuścić i wykładać kółeczka ciasta.
Na to nakładamy po łyżeczce masy makowej.
Całość przykrywamy gwiazdką z ciasta francuskiego.
Pieczemy około 15 minut w temp. 200 st.C do zrumienienia. Print Friendly and PDF
tarty makowe, tarty z makiem, mini tarty, mini tarty z masą makową
tarty makowe, tarty z makiem, mini tarty, mini tarty z masą makową

Najlepsze.
Ulubione.
Raz do roku.
Babcine.

Pierogi wileńskie z grzybami - grzybówki
przepis rodzinny
pierogi z grzybami, pierogi na wigilię, grzybówki, pierogi wileńskie, pierogi smażone
ciasto
3 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżki oleju
około 1 - 1,5 szklanki zimnej wody
sól

farsz:
suszone grzyby
cebula
łyżeczka oleju
sól, pieprz

Suszone grzyby przepłukać wodą w celu pozbycia się zanieczyszczeń.
Zalać wodą w misce i zostawić na noc.
Następnie razem z wodą ugotować do miękkości.
Grzyby zmielić przez maszynkę lub przy użyciu innego sprzętu, albo drobno pokroić.
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Jak stanie się szklista dodać grzyby, smażyć chwilę razem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Zostawić do ostygnięcia.
Mąkę zagnieść z żółtkami i olejem, stopniowo dodawać wodę, żeby ciasto stało się miękkie i elastyczne (u mnie zgarnia około 1,5 szklanki wody). Doprawić solą.
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.
Na każde kółko nakładać farsz i formować pierogi, dociskając je widelcem.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (używam frytownicy) aż staną się złociste z obu stron.

Idealne do barszczyku i do podjadania.
pierogi z grzybami, pierogi na wigilię, grzybówki, pierogi wileńskie, pierogi smażone
pierogi z grzybami, pierogi na wigilię, grzybówki, pierogi wileńskie, pierogi smażone

Rekordy wejść.
Na blogu.
Szukajcie.
Inspirujcie się.

Piernik marchewkowy
piernik, jak zrobić piernik, piernik marchewkowy, przepis na piernik, piernik z marchewką, prosty piernik
 2 szklanki cukru
szklanka oleju
4 jajka
3 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kakao
2 szklanki tartej marchewki
puszka ananasa

Białka oddzielić od żółtek.
Cukier zmiksować z żółtkami i olejem.
Stopniowo wsypywać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami (korzenną, cynamonem i kakao), ucierać już ręcznie.
Dodać starte marchewki na dużych oczkach i pokrojonego drobno ananasa.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta.
Piec około 40 minut w temp. 180st.C do tzw.suchego patyczka.

Print Friendly and PDF
piernik, jak zrobić piernik, piernik marchewkowy, przepis na piernik, piernik z marchewką, prosty piernik

Niesamowite jak ten czas szybko leci... 
Dzisiaj mój blog, Dusiowa Kuchnia świętuje swoje 2 urodziny, a ja razem z nim :)))
W tym roku wydarzyło się dużo dobrego, to był świetny rok, który pozwolił rozwinąć mi skrzydła. 

Lubię podejmować wyzwania, dlatego po raz pierwszy:
i mogłabym tak wymieniać, ale nie chcę Was zanudzić :) 

Największą radością było dla mnie uczestniczenie na warsztatach kulinarnych, jakże skakałam radości, gdy po raz pierwszy dostałam takie zaproszenie. Możliwość poznania znanych z telewizji kucharzy, możliwość poznania Was drogie bloggerki była niesamowita.

 Podejmowałam wiele współpracy z różnymi firmami, z jednych jestem do dzisiaj zadowolona z innych mniej dumna, a jednak dzięki temu mądrzejsza dzisiaj w swoich wyborach. Pierwsza płatna współpraca, a za wypłatę kupione książki kulinarne, biblioteczka wciąż rośnie. Jednak żeby nie było tak słodko, są też takie firmy, które traktują nas bloggerów jako tanią siłę roboczą i to jest przykre, pozostawia pewien niesmak.Są też takie firmy, które widzą w nas potencjał i pozwalają rozwinąć skrzydła, dzięki czemu mogłam poprowadzić warsztaty kulinarne dla dzieci.

Zostałam zaproszona na Blog Forum Gdańsk, gdzie przedstawiając się jako Dusia z Dusiowej Kuchni większość odpowiadała - "Przecież wiem, poznaję :)" co było dla mnie zdumiewające, ale też przemiłe, że jestem rozpoznawalna, a to wszystko dzięki blogowi ;)

Moje przepisy pojawiły się w czasopismach, sama udzieliłam kilku wywiadów, zostałam ekspertką kulinarną na pewnym portalu, ambasadorką pewnej marki i ciągle mi mało...

Otworzyłam się na nowe smaki, polubiłam krewetki, tatar i  lekko pikantne potrawy. Zmieniam się i rozwijam, a to wszystko dzięki Wam - czytelnikom, którzy napędzają mnie do dalszego działania. Dziękuję, że jesteście i tutaj zaglądacie!

I w podziękowaniu organizuję dla Was specjalny konkurs. Cudownie jest móc rozdawać prezenty, a nie tylko dostawać, dlatego zapraszam wszystkich do udziału w konkursie.

KONKURS 
Zadanie konkursowe: Wykonaj dowolny przepis z mojego bloga, zrób potrawie/napojowi zdjęcie, na którym umieścisz karteczkę "Dla Dusi" i wyślij na mój email klaudia.sroczynska@gmail.com (wyślij też link do dania, które zrobiłeś z mojego bloga).

Będę brała pod uwagę jakość fotografii!

Konkurs trwa od 20.12.2012 do 7.01.2013 (do godz.23.59) z ewentualną możliwością przedłużania, jeśli będzie mało zgłoszeń.

A teraz uwaga, NAGRODY! A jest ich kilka!!!
Nagród jest 7 - więc będzie siedmiu wygranych, nagrody będą przyznane losowe.

Konkretnie do wygrania jest:

  •  Ogromne pudełko produktów Dr. Oetker  ( w tym pisaki cukrowe, żelowe, posypki, budynie, krem dekoracyjny, proszek do pieczenia, drożdże suszone i inne).

  •  Zestaw żurawinowy od Eterno (cytrynki z żurawiną, żurawina z pigwą, syrop żurawinowy z ziołami i dekoracje).

  •  Bon na 50zł do wykorzystania w sklepie Oklejgo.

  • . Książka "Ciasta-jak u mamy" od Weltbild.

  •  Solidny zbiór produktów Marsyl.


  •  Produkty Kupiec ( w tym ryż pełnoziarnisty, kuskus, musli, crunchy, otręby i inne).



Zapraszam do świętowania urodzin mojego bloga razem ze mną, czekam na Wasze zgłoszenia i zaglądajcie tutaj dalej tak często, a nawet częściej :)

Mam nadzieję, że wszyscy moi czytelnicy są też na fanpagu, ponieważ tam informuję na bieżąco co tam u mnie słychać :)

Wypromuj również swoją stronę