Późne poranki.
Krótkie południa.
Szybkie wieczory.
Zmrok i już.
Pizzerki z szynką i nektarynką
pizza, przepis na pizzę, pizza z owocami, pizza z szynką i brzoskwinią, pizza z szynką, pizzerki, pizzerinki
 ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka oleju
3/4 łyżeczki soli

sos pomidorowy:
około pół słoiczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody lub oliwy
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
sól, pieprz
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

dodatki:
plasterki szynki
nektarynki lub brzoskwinie
ser

Wszystkie składniki na ciasto razem wyrobić.
Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.
Składniki na sos pomidorowy wymieszać ze sobą.
Ciasto podzielić na kilka części, wałkować małe placki dosyć cienko.
Każdy placem posmarować sosem pomidorowym.
Wysypać starty ser, na to półplasterki owoców i pokrojoną na małe kawałki szynkę.
Piec około 20 minut w temp. 180st.C.
pizza, przepis na pizzę, pizza z owocami, pizza z szynką i brzoskwinią, pizza z szynką, pizzerki, pizzerinki

Wieczorny Sopot.
Ty i ja.
Pusty Monciak.
Przerażające molo.
Czarne morze.
Śledzie z cytryną i cebulą
śledzie, przepis na śledzie, śledzie z cytryną i cebulą
 4 filety śledziowe
cytryna
5 małych liści laurowych
cebula
łyżeczka ziaren ziela angielskiego
oliwa
Filety śledziowe namoczyć najlepiej na noc w wodzie.
Cytrynę sparzyć, wyszorować i pokroić na plasterki.
Cebulę posiekać w piórka.
Do naczynia nakładać śledzie odmoczone z wody i pokrojone na małe kawałki, na zamianę z plastrami cytryny i cebulą.
Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Zalać oliwą, aby przykryła całość.
Trzymać w lodówce kilka godzin przed podaniem.
śledzie, przepis na śledzie, śledzie z cytryną i cebulą

Małe i słodkie.
Z kremem.
I sercem.
Babeczki z sercem
babeczki z sercem, muffinki z sercem, cupcakes z sercem, cupcakes, babeczki z kremem, babeczki
babeczki:
180 g mąki
120 g masła miękkiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru
2 jajka
6 łyżek mleka
+  łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
krem:
około 100ml smietanki kremówki
około 50g serka mascarpone
łyżka cukru pudru
1) Wszystkie składniki na babeczki (oprócz barwnika) miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Oddzielamy 1/3 ciasta i wkładamy do oddzielnej miski, do tej części dodajemy barwnik i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej czerwone ciasto.
Czerwone ciasto pieczemy w 180st.C przez 5-10 minut (sprawdzać patyczkiem czy już jest gotowe).
Wyjmujemy i chłodzimy - przełożyć do lodówki i na chwilę do zamrażalnika.
Jeśli ciasto jest chłodne to wykrajać serduszka foremką do ciasteczek w tym kształcie.
2) Do foremki na muffinki wkładamy po łyżce jasnego ciasta.
Następnie do każdej papilotki wkładamy pionowo serduszko, dociskając w cieście.
Na tym etapie ważne jest zapamiętanie w jakim kierunku wkładamy serduszka ( radzę do wszystkich foremek nakładać w tą samą stronę, przy wyjmowaniu pamiętać też o kierunku ).
Dopełniamy foremki resztą ciasta do 3/4 wysokości foremki.
Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st.C.
3) Jak babeczki wystygną możemy przygotować krem.
Ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec ubijania na wolniejszych obrotach dodać mascarpone.
Jeżeli krem będzie nie wystarczająco gęsty dodać więcej sera mascarpone.
Przełożyć do szprycy i dekorować babeczki.
4) Pamiętając w jakim kierunku ustawiliśmy serduszka, możemy teraz przekroić je na pół.
Po przekrojeniu powinno ukazać się serduszko.
babeczki z sercem, muffinki z sercem, cupcakes z sercem, cupcakes, babeczki z kremem, babeczki
babeczki z sercem, muffinki z sercem, cupcakes z sercem, cupcakes, babeczki z kremem, babeczki
babeczki z sercem, muffinki z sercem, cupcakes z sercem, cupcakes, babeczki z kremem, babeczki
babeczki z sercem, muffinki z sercem, cupcakes z sercem, cupcakes, babeczki z kremem, babeczki

W niedzielę razem z Jolą miałyśmy okazje poprowadzić warsztaty dekorowania pierniczków z firmą Dr. Oetker. Warsztaty odbyły się z okazji Mikołajek dla dzieci w sopockiej Operze Leśnej. Chętnych dzieci do dekorowania pierniczków było bardzo dużo :) 



Chłopiec z prawej jako jedyny przygotował ciasteczko dla mnie, prawdziwy dżentelmen :)
Dzieci były w przeróżnym wieku, ale zarówno chłopcy jak i dziewczynki wspaniale się bawili dekorując kolejne pierniczki :) Zobaczcie jak oblegane były nasze stanowiska:)
Niektórym tak dekorowanie się podobało, że nawet prezenty od Mikołaja ich nie kusiły :)
Natomiast ja z miłą chęcią zrobiłam sobie zdjęcie z Mikołajem ;)
Dziękuję Dr. Oetker za możliwość poprowadzenia warsztatów, Joli za wspólne dekorowanie pierniczków i rozmowy, Pawłowi za rolę fotografa i nieocenioną pomoc w trakcie warsztatów :)



Jedno za drugim.
Dzień za dniem.
Zbliżamy się.

Pierś kurczaka z kiwi i mozzarellą na sałacie
"Dania z drobiu" M. Krawczyk
pierś kurczaka, przepis na pierś kurczaka, kurczak z kiwi, kurczak z mozzarellą, dietetyczny kurczak
pół filetu z piersi kurczaka
4 kiwi
mozzarella
sałata
4 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz, słodka papryka,bazylia, oregano

Mięso pokroić na kotlety, doprawić je solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami.
Smażyć na patelni albo ugotować na parze.
Kiwi i mozzarellę pokroić w plastry.
Sałatę porwać na kawałki i ułożyć na talerzu.
Z jogurtu, soku z cytryny, miodu i przypraw przyrządzić sos.
Na sałacie rozkładać kawałki mięsa, kiwi i mozzarelli.
Całość polać sosem.

Chłodno.
Zima idzie.
Pierwszy śnieg dziś.
Karp smażony
karp smażony, przepis na karpia, smażone karpie, dzwonki z karpia, karp wigilijny, karp na wigilię
karp
2 szklanki maślanki
cytryna
sól, pieprz ziołowy
mąka
olej

Oczyszczoną rybę (wypatroszoną i bez łusek) kroimy w dzwonki.
Wkładamy na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do miski z maślanką.
Wyjmujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Posypujemy z każdej strony solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się ryba zarumieni.
karp smażony, przepis na karpia, smażone karpie, dzwonki z karpia, karp wigilijny, karp na wigilię

karp smażony, przepis na karpia, smażone karpie, dzwonki z karpia, karp wigilijny, karp na wigilię

Organizuję dla Was konkurs z okazji premiery filmu "Niebo w gębie".
Film inspirowany prawdziwą, niezwykłą historią prezydenta Francji François Mitteranda i jego szefa kuchni w spódnicy. Hortense Laborie, mistrzyni kuchni z Dordonii, dostaje propozycję nie do odrzucenia. Obejmie stanowisko osobistego kucharza prezydenta i przejmie odpowiedzialność za menu w Pałacu Elizejskim. Pomimo zazdrości kolegów po fachu, którzy nie życzą nowej szefowej najlepiej i dzięki swojej sile charakteru, Hortense jednak szybko zyskuje autorytet. Jej niezwykłe potrawy, trafiają nie tylko do podniebienia, ale i do serca prezydenta. Na szczytach władzy czeka na nią jednak wiele pułapek…


Do rozdania mam 3 płyty DVD z filmem "Przepis na miłość".

Zadanie konkursowe:
Jaki film wywarł na Tobie największe wrażenie i został w pamięci na dłużej? 

Odpowiedzi zostawiajcie w komentarzach do 7 grudnia 2012 do godz. 23.59
Anonimów proszę o pozostawienie e-maila.