Pierwszy śnieg.
Podkręcam grzejnik.
Włączam tvn24.
I nie mam ochoty wychodzić dziś z łóżka.
Crumble z jabłkami
5 jabłek (ja dałam 7 malutkich)
1/3 szklanki cukru
3 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
lody stracciatella
kruszonka:
6 łyżek mąki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Jabłka przełożyć do garnuszka, dodać 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki wody i cynamon.
Zostawić na ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zmiękły.
W tym czasie przygotować kruszonkę z mąki, cukru pudru i masła.
Ucierać rękoma ciasto aż powstaną okruszki.
Do foremek przełożyć ciepłe jabłka i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200st.C i piec przez ok.30min.
Podawać na ciepło z lodami.