W górach jest wszystko,
co kocham.
Walka ze sobą, trud, pot.
Nagroda to cudowne widoki.
Wejście na szczyt trzymając się za ręce.
Z ukochaną osobą.
A jeśli codziennie mocno świeci słońce.
To jestem w pełni szczęścia...



1. Karczma Czartoryja w Wetlinie
Typowy bieszczadzki klimat w karczmie. Dużym zaskoczeniem był stół ping-pong'owy, co mnie i P. ucieszyło, bo mogliśmy pograć czekając na posiłek.
Pierogi Drwala - boczek, mięso wieprzowe, ser.Podane z cebulką i masełkiem. 10 sztuk za 13zł - tanio i dobrze. Ciasto miękkie, a ja wolę takie elastyczne, jednak smakowało mi.
Piliśmy też piwo z sokiem z kija, troszkę rozcieńczone było niestety.

2. U Szwejka w Sanoku
Troszkę ukryte miejsce, bo trzeba z głównego deptaku zejść schodami w dół, wąską uliczką. Wystrój typowy dla Bieszczad, jakoś bez większej rewelacji. Miejsca do siedzenia trochę niewygodne. Ale : pierogi z mięsem za 8zł sztuk 10 !!! (wiem, wiem znowu z mięsem - o dziwo aż takim mięsożercą nie jestem, ale z twarogiem/ruskich/kapustą nie lubię, a owocowe to po ciężkim dniu jak deser). Dobre, elastyczne pierożki z masłem. Pycha!

Jedliśmy też frytki w cenie 3,50zł za 200g, więc znowu tanio.
Piwo było smaczne, takie jak ma być - w cenie nie pamiętam jakiej, ale nie wygórowanej.
Deseru lodowego do końca nie wcisnęłam już, chociaż był pyszny. Lody śmietankowe, czekoladowe i truskawkowe z bitą śmietaną, czekoladą i owocami w cenie 6zł.
Jeśli kiedykolwiek będę w Sanoku na pewno tu wrócę.
3. Jadłodajnia Smak w Wetlinie
Nasz numer 1. Tanio, smacznie i po domowemu.

Z menu każdemu z nas, najbardziej zasmakowały naleśniki z jagodami - żadny dżem, prawdziwe jagody, pycha. Dwa naleśniki w cenie 8zł.
 Drugim daniem godnym polecenia jest zupa pieczarkowa, cudowny aromat, dużo pieczarek, makaron w gwiazdeczki - cena 5zł.
Barszcz czerwony (czuć zapach buraków-nie lubię ich, więc wyczułam, nie żaden barszczyk z proszku) z uszkami też dobry, choć dla mnie za dużo pieprzu było.Cena 5zł
Zupa ogórkowa, też niczego sobie, ale najsłabiej wypadła przy tych wszystkich. Cena 5zł

Z konkretów przypasiło nam danie - 2 jajka sadzone, ziemniaki i surówki. Cena 10zł
Znajomym natomiast kotlet mielony (gigantyczny! - przez co raz trafił się niedosmażony w środku), ziemniaki surówka-10zł
Któregoś dnia zamówiłam pierogi z jagodami za 10zł szt8. Były dobre, ale farsz nie był na słodko.
Pierogi z mięsem z masełkiem były bardzo dobre -10zł za 8szt.
Duża micha frytek za 4zł, plus 1zł za sos lub ketchup - opłacalnie.
A za 2zł można dostać zimny lub ciepły kompot, raz był wiśniowy, innego dnia truskawkowy-a zupełna dla mnie nowość- z cynamonem, super.
Żeby nie było tak pięknie to minusem, jest gubiąca się w zamówieniach pani, czasem zapominająca o jakimś daniu.
Podsumowując- nasza ulubione miejsce na obiad, po zejściu ze szlaku.
4. Siekierezada w Cisnej
Słynna bieszczadzka knajpa. Dla mnie aż zbyt mrocznie,jeśli jadłabym to skusiłabym się na pierogi słynne, a tak tylko piwko piłam w cenie 5zł Leżajsk.
5. Miejsce bez nazwy - pizza/kebab w Cisnej
Wcale nie tak łatwo znaleźć pizzę czy kebaba w Bieszczadach. W końcu udało się w Cisnej. W porównaniu z Trójmiastem pizza wyszła drogo, bo 19zł za 32cm(a tak naprawdę raczej 30cm...), jednak biorąc pod uwagę, że to jedno z niewielu miejsc ,gdzie się pizzę kupi to cena znośna. Pizza była smaczna, dobre i nieprzypalone ciasto. Wybraliśmy pizzę z salami, pomidorem i czosnkiem. Sera całkiem dużo, czego już o salami nie można powiedzieć. Sosy niezachwycające. Jednak zadowoleni, że dostaliśmy pizzę - najedliśmy się.
6. Karczma Nora w Wetlinie
Wygląd budynku z zewnątrz przepiękny, w środku też ładnie. Napis przed knajpą głosi "napełniamy brzuchy"-ale nie dodali, że za wysoką ceną hehehe. Ceny trochę wyższe niż w poprzednich miejscach. Kupiliśmy tylko frytki za chyba 4zł i dodatkowo sos. Bardzo rozmowny sprzedający. Fajną opcją jest zamówienie np. 1/3 pierogów takich, 1/3 takich i 1/3 jeszcze innych. Kibelek niestety odstraszający jak na tak ładną knajpkę. 

Podsumowując-ani w Trójmieście, ani Wrocławiu czy Warszawie nie zjesz tak tanio i dobrze jak w Bieszczadach :))).

Jak co roku.
By na zimę było.


Ogórki kiszone
kiszone ogórki, przepis na kiszone ogórki,


ogórki
czosnek
koper
korzeń i liście chrzanu
liście wiśni


Zagotować wodę z solą -na 1 litr wody 1 łyżka z czubeczkiem soli. 
Ogórki dokładnie umyć. 
Ząbki czosnku podzielić na mniejsze kawałki.
Korzeń chrzanu pokroić w słupki.
Na spodzie słoika układamy koper, ząbek czosnku i kawałek chrzanu.
Na to układamy ogórki (można podsypywać gałązkami kopru).
Na górę słoika koper, 2 liście wiśni, kawałek liścia chrzanu, ząbek czosnek i kawałek chrzanu.
Zalewamy wodą, dokładnie zakręcamy słoiki.
kiszone ogórki, przepis na kiszone ogórki,

Czerwono, zielono, żółto.
Kolorowo.
Warzywowo.
I smakowo.


Leczo
2 średnie cukinie
4 pomidory
czerwone papryki
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 szt. kiełbasy
bazylia, oregano, papryka czerwona i ostra, sól, pieprz - i co tam lubisz
ząbek czosnku
2 cebule
natka pietruszki
ewentualnie ryż/makaron (ja wolę bez)

Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni z oliwą.
Pokroić kiełbasę, dodać do cebuli i podsmażyć.
Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w większa kostkę.
Wrzucić do garnka i dusić by lekko zmiękła.
Następnie dodać pokrojoną paprykę.
Pokroić pomidory i dołożyć do garnka.
Doprawić do smaku.
Kiełbasę podsmażyć na patelni i razem z cebulą wrzucić do garnka.
Wymieszać,a pod koniec gotowania wlać koncentrat. 
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Dla mnie to były normalnie tosty.
Inni uwielbiają i zachwycają się.
A ja odliczam dni do piątku...


Tosty z warzywami
chleb tostowy
pomidor
sałata
cebula
ser
szynka

Pomiędzy dwie kromki chleba włożyć ser i szynkę. 
(czasami smaruję kromki dodatkowo masełkiem)
Wsadzić do opiekacza, w moim przypadku sprawdza się serduszkowa gofrownica.
Kroję pomidora w plastry, a cebulkę w kostkę.
Na toście kładę liść sałaty, na to pomidor z cebulką.
Obowiązkowo polewam ketchupem.
Pysznie też smakuje, jeśli cebulkę dodamy do środka razem z serem.

Cukinia.
Moje nowe odkrycie.


Placuszki z cukinii
1 mała cukinia
4 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz
natka pietruszki

Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Odcisnąć z nadmiaru soku.
Wbić jajko, dodać mąkę i posiekaną pietruszkę - wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smażyć na patelni z obu stron do zarumienia się. 
U mnie podane z sosem czosnkowym.