Ten przepis naprawdę nie wymaga wielu umiejętności i robi się go też wyjątkowo łatwo. Nie potrzeba miksowania czy wielokrotnego zagniatania, a jedynie trzeba wymieszać go łyżką i dać mu kilkanaście godzin poleżeć w lodówce.
Co musicie posiadać? Garnek żeliwny! Ja swój kupiłam jakiś czas temu w Biedronce, ale na allegro jest ich całkiem sporo. Taki garnek musi mieć pokrywkę. Przyznam Wam szczerze, że taki chleb z garnka to bardzo tania opcja na pieczywo, a wielokrotnie lepsza niż z niejednej piekarni.
Chleb z garnka żeliwnego

składniki:
- 500 g mąki pszennej (próbowałam też 300 g pszennej i 200 g orkiszowej 2000)
- 400 ml ciepłej wody
- 20 g drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Jak zrobić chleb z garnka?
Zaczynamy przygotowania wieczorem, aby rano upiec chleb.
W misce rozpuścić w ciepłej wodzie rozkruszone drożdże – mieszam trzepaczką. Dodaję cukier. Następnie wsypuję mąkę i sól. Całość zagarniam łyżką, aby mąka się połączyła z masą. Ciasto jest dosyć klejące i takie rozlewające.
Miskę przykryć siatką, nie całkiem szczelnie i włożyć na kilkanaście godzin do lodówki (po prostu na całą noc).
Rano chwilę przed pieczeniem wyciągam miskę z lodówki. Piekarnik nastawiam na 230 st.C i nagrzewam go z garnkiem żeliwnym w środku. W tym czasie chleb przerzucam na stolnicę/blat/deskę/matę silikonową wysypaną mąką i chleb składam kilka razy jak kopertę czy podobnie jak bułeczki się składa. Chleb zlepieniem do dołu przerzucić na ściereczkę wysypaną mąką.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, zdjąć pokrywkę garnka i przerzucić chleb zlepieniem do góry do garnka (jak się nie uda, nie przejmujcie się, chodzi tylko o jego wygląd). Zakryć pokrywką chleb i piec przez 40 minut. Po tym czasie chleb wyjąć z garnka, przełożyć najlepiej na kratkę i dać mu odpocząć minimum 40 minut.
Najlepszy jest jeszcze na ciepło wiadomo, ale na drugi dzień też dobrze smakuje, jeśli przechowacie go owiniętego w ściereczkę w chlebaku.



W wersji orkiszowej.



Polecam też przepis na :
Czyli piec tylko 40 min z pokrywką? A bez pokrywki już nie?
piec 40 z pokrywką, z reguły nie trzeba dopiekać ale jeżeli jest ochota by był bardziej rumiany to mozna zdjąć i 5-10 min dopiec