Chłodniki to idealne zupy na lato, bo przyjemnie chłodzą i są robione ze świeżych warzyw. Chłodnik z botwinki, czyli klasyczny przepis na chłodnik litewski urozmaiciłam dodatkiem szynki, takie małe coś na ząb. Polecam przepisy na:
Chłodnik z botwinki z szynką
pęczek botwinki z małymi buraczkami
pęczek rzodkiewek
2 świeże ogórki
0,5 l wody
500 ml zsiadłego mleka/kefiru
500 ml maślanki
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
łyżeczka cukru
łyżeczka cukru
szczypiorek/koperek
około 150 g szynki konserwowej
do podania: jajko na twardo
W garnku zagotować wodę, potem dodać posiekane drobno buraczki z łodyżkami, a po jakimś czasie liście botwinki oraz sok z cytryny.
Wystudzić i dodać następnie starte na tarce drobno rzodkiewki i ogórki.
Dolać zsiadłe mleko lub kefir oraz maślankę, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać łyżeczkę cukru.
Na koniec wmieszać pokrojoną drobno szynkę konserwową oraz posiekany szczypiorek i koperek.
Podawać schłodzone z ugotowanym jajkiem na twardo.
Nigdy nie jadłam 🙂
Uwielbiam taki chłodnik, a Ty wspaniale go podałaś 😀
Na te ostatnie upały, to tylko taki chłodniczek :]]]
Nie ma jak botwinka 🙂
mój pierwszy chłodnik- wyszedł przepyszny!!!
Gosia
Następnym razem proszę podesłać zdjęcie do galerii czytelników 🙂 Cieszę się, że sukces kulinarny odniesiony 🙂