Dwa dni temu podałam przepis na dosyć proste ciasto ze śliwkami, dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na jogurtowe ciasto również tymi owocami. W głosowaniu na fanpagu to ciasto wygrało tuż przed tartą 🙂
Dzisiaj również chciałabym życzyć wszystkiego wspaniałego mojemu Ukochanemu, który obchodzi dzisiaj swoje urodziny – sto lat Pav! 🙂
Ciasto jogurtowe ze śliwkami (niskotłuszczowe)
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
5 łyżek cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g masła rozpuszczonego
300 g jogurtu greckiego
10 śliwek
płatki migdałów
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać rozpuszczone masło i jogurt, zmiksować.
Mąkę z proszkiem przesiać do masy i wymieszać ręcznie przy użyciu szpatułki silikonowej lub łyżki drewnianej, niezbyt dokładnie – jak na muffinki, ciasto nie powinno być idealnie wymieszane, powinno mieć grudki, dzięki czemu będzie pulchne i nie zbite.
Mąkę z proszkiem przesiać do masy i wymieszać ręcznie przy użyciu szpatułki silikonowej lub łyżki drewnianej, niezbyt dokładnie – jak na muffinki, ciasto nie powinno być idealnie wymieszane, powinno mieć grudki, dzięki czemu będzie pulchne i nie zbite.
Ciasto przelać do kwadratowej formy 20x20cm.
Na wierzchu układać połówki śliwek bez pestek, skórką do dołu.
Śliwki posypać płatkami migdałów.
Piec przez 35-40 minut w temp. 180 st.C.
takie pyszne i jeszcze niskotłuszczowe 🙂 super pomysł 🙂
wygląda pysznie, bardzo lubię takie ciasta z owocami:) i co ja będę robić jak się sezon skończy /
Też czasem robię podobne :> Jest pyszne 😀
Właśnie takiego przepisu szukałam:)
Wygląda smacznie. Lubię wszystko, co ze śliwkami. 🙂
Jogurtowe ciasta są pyszne, mniam:)
jeden z moich ulubionych klasyków!
bardzo lubię ciasta z jogurtem..są wtedy takie delikatne i puszyste 🙂
Rewelacyjne takie ciacha 😉
baaardzo, bardzo dobre ;))
Czy podana w przepisie ilość masła: 25g jest właściwa?
Nie powinno być przypadkiem 250g? Dziękuję!
Ma być 25 gramów więc się zgadza, bo jest to ciasto niskotłuszczowe.
Mam wszystko wygląda apetycznie i zachęcająco, tylko jedno pytanie: czy czymś trzeba wyłożyć blachę, lub wysmarować.. opruszyć? Z góry dziękuję! pozdrawiam!
Najlepiej użyc papieru do pieczenia albo wysmarowac dowolnym tluszczem i oproszyc maką. Ja piekłam w formie silikonowej której nie trzeba smarowac ani wyklada papierem
jeśli upieczesz podeślij fotkę dołączy do galerii czytelników na fanpagu
Wszystko wygląda bardzo prosto, smacznie i zachęcająco, tylko jedno pytanie: czy blachę czymś wyłożyć/wysmarować/opruszyć?
pozdrawiam! 🙂
Super, dziękuję za odpowiedź! 😀 jak tylko będę miała gotowe ciacho, podzielę się efektem końcowym na zdjęciach 😀
Bardzo podoba mi sie Twoja Dusiowa kuchnia,wszystko ma swoje miejsce GRATULUJE. A czy moze byc zwykly naturalny jogurt? Pozdrawiam!!!
Bardzo dziękuję, to miłe i cieszy:) można dodać ale gęsty taki sztywny, chyba bakoma ma naturalny taki.