Ciasto wiewiórka – banalnie proste, typowo jesienne, z jabłkami i orzechami. Zbyt długo zwlekałam by je zrobić. Koniecznie spróbujcie i wyślijcie mi potem zdjęcia do albumu czytelnika. Z prostych ciast z jabłkami polecam także: jabłecznik i szarlotka tatrzańska,
Ciasto wiewiórka (placek amerykański, salceson)
2 szklanki mąki
3 jajka
szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
łyżeczka cynamonu
łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
min. pół szklanki orzechów włoskich
garść czekoladowych kropelek (lub czekolady posiekanej)
2-3 jabłka
cukier puder do posypania
Jajka zmiksować cukrem, następnie wlewać strużką olej i miksować dalej.
Mąkę wymieszać z cynamonem, kakao i proszkiem do pieczenia i wsypać do miski.
Całość zmiksować na gładką masę.
Wsypać grubo posiekane orzechy włoskie, czekoladowe kropelki i obrane, pokrojone w kostkę jabłka.
Wymieszać ręcznie delikatnie.
Przełożyć do foremki 25×25 cm albo długiej keksówki.
Piec przez 40 minut w temp. 180 st.C. do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem – można na cieście położyć jesienne liście, pospać cukrem, zdjąć liście i mamy liściaste wzorki.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem – można na cieście położyć jesienne liście, pospać cukrem, zdjąć liście i mamy liściaste wzorki.
Wygląda przepysznie 😀
faktycznie proste ciasto
mam przepis na "wiewiórkę" tylko nie wiem czy taki sam,ale też ciągle odwlekam jego zrobienie
Mniaaam uwielbiam!
w sam raz do jesiennej kawki:)
Basia
Co jak co, ale łyżeczka śliczna 😀