Ciasto wiewiórka – banalnie proste, typowo jesienne, z jabłkami i orzechami. Zbyt długo zwlekałam by je zrobić. Koniecznie spróbujcie i wyślijcie mi potem zdjęcia do albumu czytelnika. Z prostych ciast z jabłkami polecam także: jabłecznik i szarlotka tatrzańska
Ciasto wiewiórka (placek amerykański, salceson)
wiewiórka przepis, ciasto wiewiórka przepis, przepis na ciasto wiewiórka, placek amerykański, przepis na placek amerykański

2 szklanki mąki
3 jajka
szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
łyżeczka cynamonu
łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
min. pół szklanki orzechów włoskich
garść czekoladowych kropelek (lub czekolady posiekanej)
2-3 jabłka
cukier puder do posypania
Jajka zmiksować cukrem, następnie wlewać strużką olej i miksować dalej.
Mąkę wymieszać z cynamonem, kakao i proszkiem do pieczenia i wsypać do miski.
Całość zmiksować na gładką masę.
Wsypać grubo posiekane orzechy włoskie, czekoladowe kropelki i obrane, pokrojone w kostkę jabłka.
Wymieszać ręcznie delikatnie.
Przełożyć do foremki 25×25 cm albo długiej keksówki.
Piec przez 40 minut w temp. 180 st.C. do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem – można na cieście położyć jesienne liście, pospać cukrem, zdjąć liście i mamy liściaste wzorki.

Print Friendly and PDF

wiewiórka przepis, ciasto wiewiórka przepis, przepis na ciasto wiewiórka, placek amerykański, przepis na placek amerykański
wiewiórka przepis, ciasto wiewiórka przepis, przepis na ciasto wiewiórka, placek amerykański, przepis na placek amerykański
wiewiórka przepis, ciasto wiewiórka przepis, przepis na ciasto wiewiórka, placek amerykański, przepis na placek amerykański
wiewiórka przepis, ciasto wiewiórka przepis, przepis na ciasto wiewiórka, placek amerykański, przepis na placek amerykański

5 Replies to “Ciasto wiewiórka”

  1. Monika Kozłowska says: 1 listopada 2014 at 14:38

    Wygląda przepysznie 😀

  2. Anna Niezgódka says: 1 listopada 2014 at 15:50

    faktycznie proste ciasto
    mam przepis na "wiewiórkę" tylko nie wiem czy taki sam,ale też ciągle odwlekam jego zrobienie

  3. Anonimowy says: 2 listopada 2014 at 12:07

    w sam raz do jesiennej kawki:)
    Basia

  4. falbankiigrzanki says: 2 listopada 2014 at 15:07

    Co jak co, ale łyżeczka śliczna 😀

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.