image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Wiadomo, że to co zrobione w domu jest najlepsze! Domowa wędlina zawsze smakuje dobrze i cieszy nie tylko kubki smakowe. Ten przepis na domową wędlinę jest naprawdę prosty! I do tego jeszcze jest ze szparagami, ładnie wygląda i dobrze smakuje.

Domowa wędlina ze szparagami

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka (np. mielony filet z kurczaka)
  • sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, oregano, majeranek, czosnek granulowany, chili
  • kilka ugotowanych zielonych szparagów

Jak zrobić domową wędlinę ze szparagami?

Na początku przygotujcie szparagi. Ja gotuję szparagi w osolonej wodzie z łyżeczką cukru przez około 10 minut. Potem wrzućcie około 6 szparagów do zimnej wody, aby się wystudziły.

Mielone mięso z kurczaka wymieszać z Waszymi ulubionymi przyprawami (nie ma tu jajka, tak ma być).

Na desce lub blacie rozwinąć folię spożywczą zwilżoną wodą i wyłożyć na niej mięso (w taki prostokąt na długość szparagów) – patrz zdjęcia. Wyłożyć na mięso szparagi i delikatnie je docisnąć do mięsa. Dociąć folię z zapasem, aby zawinąć mięso. Zawijać mięso jak roladę i docisnąć z każdej strony. Owinąć folią, końcówki foli zawinąć.

Na patelni rozgrzać wodę i jak będzie wrzeć to włożyć roladę mięsną. Co jakiś czas obracać roladkę, aby mięso ścięło się z każdej strony. Gotować około 40 minut.

Gorące mięso odwinąć z folii i zostawić do ostudzenia. Kroić na plasterki i podawać np. na kanapeczkach. Domowa wędlina ze szparagami świetnie pasuje z czymś wyrazistym w smaku.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.