Mawiają, że nie ma nic lepszego jesienią niż pyszne i ciepłe drożdżowe ciasto ze śliwkami i maślaną kruszonką podane ze szklanką mleka. Spróbowałam i przepadłam! Ciasta ze śliwkami to moje ulubione jesienne ciasta! Ciekawa jestem, czy Wy oprzecie się wyrośniętej drożdżówce?
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
składniki na rozczyn:
- 50 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka mąki
- 200 ml ciepłego mleka
Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i mąkę. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia przez 20 minut. Powinno potroić swoją objętość.
składniki na ciasto:
- 3 jajka i 3 żółtka
- 120 g cukru (najlepiej drobnego)
- 650 g mąki pszennej
- pół kostki rozpuszczonego masła
- 300-400 g śliwek
Jajka i żółtka z cukrem ubić na puszystą masę w oddzielnej misce. Do misy miksera wsypać mąkę, w której środek wlać wyrośnięte drożdże. Łyżką wymieszać mąkę z drożdżami. Następnie stopniowo wlewać żółtka z cukrem ciągle miksując. Na koniec dodawać ostudzone i rozpuszczone masło. Jeśli masa będzie bardzo rzadka należy dodać więcej mąki (każda mąką ma inną wilgotność). Wyrobić przez 10 minut ciasto, a następnie odłożyć do wyrośnięcia pod przykryciem przez godzinę.
Przełożyć ciasto do dużej blaszki 25×35 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek brzuszkami do góry.
składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g masła zimnego
- 4 łyżki drobnego cukru
Do mąki i cukru dodać zimne masło posiekane na kawałki i rozcierać między palcami na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Kruszonką posypać z wierzchu śliwki i ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut do zbrązowienia ciasta z wierzchu.