image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Mawiają, że nie ma nic lepszego jesienią niż pyszne i ciepłe drożdżowe ciasto ze śliwkami i maślaną kruszonką podane ze szklanką mleka. Spróbowałam i przepadłam! Ciasta ze śliwkami to moje ulubione jesienne ciasta! Ciekawa jestem, czy Wy oprzecie się wyrośniętej drożdżówce?

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

drożdżówka ze śliwkami

składniki na rozczyn:

  • 50 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka mąki
  • 200 ml ciepłego mleka

Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i mąkę. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia przez 20 minut. Powinno potroić swoją objętość.

składniki na ciasto:

  • 3 jajka i 3 żółtka
  • 120 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 650 g mąki pszennej
  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • 300-400 g śliwek

Jajka i żółtka z cukrem ubić na puszystą masę w oddzielnej misce. Do misy miksera wsypać mąkę, w której środek wlać wyrośnięte drożdże. Łyżką wymieszać mąkę z drożdżami. Następnie stopniowo wlewać żółtka z cukrem ciągle miksując. Na koniec dodawać ostudzone i rozpuszczone masło. Jeśli masa będzie bardzo rzadka należy dodać więcej mąki (każda mąką ma inną wilgotność). Wyrobić przez 10 minut ciasto, a następnie odłożyć do wyrośnięcia pod przykryciem przez godzinę.

Przełożyć ciasto do dużej blaszki 25×35 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek brzuszkami do góry.

składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła zimnego
  • 4 łyżki drobnego cukru

Do mąki i cukru dodać zimne masło posiekane na kawałki i rozcierać między palcami na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Kruszonką posypać z wierzchu śliwki i ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut do zbrązowienia ciasta z wierzchu.

drożdżówka ze śliwkami
drożdżówka ze śliwkami

Obserwuj mnie na Instagramie – tutaj zawsze będziesz ze mną na bieżąco, zobaczysz pracę blogową od kulis, pójdziemy razem na spacer po Trójmieście i wyruszymy w podróże :).

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.