Będąc w Grecji trochę marudziłam na początku na kuchnię, bo każde mięso z cynamonem, musaka to nie moja bajka, ale po czasie znalazłam wiele dań, które pokochałam, a zalicza się do nich m.in.:

Do grona ulubieńców dołączyły też greckie placuszki cukiniowe z fetą i koperkiem w środku. To wspaniały przepis na letni obiad.

Greckie placuszki cukiniowe (kolokithokeftedes)

przepis na cukiniowe placuszki greckie:

  • 2 duże cukinie
  • kostka fety
  • mała cebula
  • świeży koperek
  • ok. szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania jogurt grecki, feta, koperek świeży

Jak zrobić placuszki z cukinii?

Z cukinii wydrążyć nasiona, a następnie zetrzeć na tarce do warzyw o małych oczkach. Posypać cukinie solą i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie odlać sok, odcisnąć startą cukinię, a dodać drobno posiekaną cebulę, połowę rozkruszonej fety, posiekany drobno koperek. Wbić jajka, dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać – jeśli masa jest za rzadka to dodać więcej bułki tartej. Odłożyć całość na 30 minut do lodówki. Następnie formować w dłoniach niewielkie płaskie placki, które obtaczać w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać placuszki cukiniowe m,z jogurtem grecki, dodatkową fetą i koperkiem.

2 Replies to “Greckie placuszki cukiniowe”

  1. daszkiewicz says: 29 maja 2018 at 21:56

    Wow, wygląda niby zwyczajnie, ale ma to coś

  2. Melvit says: 18 czerwca 2018 at 07:13

    Greckie smaki są niesamowite, jednak akurat musaka też nie przypadła mi do gustu ze względu na obecność mięsa. Zdecydowanie smaki lekkie, nabiał, warzywa to klimaty, które bardziej mi odpowiadają. Grecka kuchnia inspiruje, a Twój przepis zainspirował mnie to powrotu do niej. Ostatnio częściej górowały na talerzu dania tajskie, warzywa po chińsku, ale chyba czas wypróbować Twój przepis. Pysznie wygląda! 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.