Grillowany camembert to moja ulubiona postać tego sera. Grillowany camembert z figami to już niebo w gębie. Polecam też grillowany camembert z cebulą.
Grillowany camembert z karmelizowanymi figami i orzechami
figa
2 łyżki miodu
łyżka octu balsamicznego
rozmaryn
orzech włoski
Na małą patelnię wlać miód i ocet balsamiczny, dodać gałązkę rozmarynu i gotować chwilę aż zgęstnieje.
Dorzucić pokrojoną na ćwiartki figę, którą przekręcać na różne strony, chwilę razem smażyć.
W między czasie rozgrzać patelnię grillową i grillować camembert na niej po 3 minuty z każdej strony aż skórka lekko zbrązowieje i ser stanie się miękki.
Ciepły ser przełożyć na talerz, na jego wierzchu rozłożyć figi w sosie, posypać orzechem włoskim i dodać rozmaryn.
Camemnertz z figami wyglada tu swietnie. Mysle nawet czy nie przyrzadzic sobie czegos takiego. Naprawde zlapalem smaka i trzeba sprobowac tego pomyslu. Pozdrawiam i zycye wiecej takich swietnzch pomyslow.
wygląda obłędnie:) pychota!
Pychota, iście jesienna rozpusta 🙂