image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Znacie dyniową kawę ze słynnej sieci kawiarni? Dzisiaj pokazuję Wam przepis na korzenny syrop dyniowy potrzebny do zrobienia pumpkin spice latte. Syrop przyda się na jesienną osłodę. 
Korzenny syrop dyniowy
syrop dyniowy, syrop z dyni,

2 szklanki cukru
szklanka wody
laska cynamonu
2 plasterki świeżego imbiru lub pół łyżeczki suszonego
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3 goździki
łyżka cukru waniliowego
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i cukier waniliowy. 
Podgrzewać aż cukier się rozpuści, a po zagotowaniu dodać wszystkie przyprawy i puree z dyni,
Gotować syrop jeszcze 20 minut do zgęstnienia.
Wyjąć laskę cynamonu i goździki, można przecedzić przez sitko. 
Przelać do butelki i zostawić do ostudzenia.
Syrop idealnie nadaje się do kawy.
syrop dyniowy, syrop z dyni,

5 Replies to “Korzenny syrop dyniowy”

  1. ✰ Justine ωith Ruth ✰ says: 17 października 2014 at 21:39

    Pięknie się prezentuje i musi być smakowity 😉

    Pozdrawiamy 🙂

  2. Joanna says: 22 października 2014 at 13:22

    Jak długo można przechowywać taki syrop?

    1. Dusia says: 22 października 2014 at 14:02

      myślę, że do dwóch tygodni

  3. Karolajn says: 19 września 2018 at 08:11

    A czy można taki syrop zapasteryzować?.

    1. Dusia says: 19 września 2018 at 08:26

      wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby. Syrop ma dużą zawartość cukru i wystarczy przelać gorący do szklanych butelek i szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.