Jesienią z przyjemnością wracam do przygotowywania kolorowych kolacji. Lubię, jak na talerzu jest kolorowo! Oczywiście z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw, dlatego tym razem mam dla Was przepis z figami. Z kieliszkiem czerwonego wina będą to już idealne grzanki na romantyczną kolację.
Grzanki z figami, kozim serem i szynką parmeńską

składniki:
- bagietka lub inne pieczywo
- 100-150 g koziego sera
- 2-3 świeże figi
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- rukola
- orzechy włoskie
- miód lipowy (u mnie od lat z Pasieki Pucer)
- krem balsamiczny
- oliwa
- świeżo mielony pieprz / tymianek
Bagietkę pokroić na kromki, skropić oliwą i na gorącej patelni lub w piekarniku zrobić grzanki. Na pieczywo kłaść rukolę, szynkę parmeńską, kozi ser w plasterkach, kawałki figi i dodać orzechy. Posypać całość pieprzem i tymiankiem. Z wierzchu polać kremem balsamicznym i miodem.

