Bardzo proste ciasto jogurtowe z truskawkami, które przygotujecie nawet bez użycia miksera. Wilgotne, puszyste, pełne owoców – pyszne letnie ciasto z truskawkami!
Inne wypieki z truskawkami:
Proste ciasto jogurtowe z truskawkami
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
szklanka jogurtu
pół szklanki oleju
około 300 g truskawek
Wymieszać ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, cukier waniliowy z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jaja, jogurt i olej.
Wlać mokre składniki do suchych i zmiksować do połączenia się mas (można wymieszać dokładnie ręcznie).
Blaszkę do pieczenia 25×25 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.
Wylać ciasto, a na jego wierzchu ułożyć truskawkami (małe całe, większe przekroić).
Piec przez około godzinę w temp.180 st.C. do suchego patyczka.
Co do jogurtu to smak jego ma znaczenie ? 🙂
dodaję naturalny lub grecki, które mają dobry skład 🙂
dziękuje 🙂