Mam taki jeden second hand w Gdańsku, gdzie co jakiś czas chodzę kupować szmatki do zdjęć kulinarnych na tło. Już mnie tam znają i wiedzą dobrze, czego szukam :). Kiedyś podałam Pani właścicielce przepis na karkówkę w coca coli, a Ona podzieliła się ze mną przepisem na karkówkę z pieczarkami i ogórkami konserwowymi. W internecie znalazłam ten przepis pod nazwą karkówka po żydowsku – przepis bardzo dobry, a więc się z nim dzielę.
Karkówka po żydowsku
1-1,5 kg karkówki
4 cebule
olej
500 g pieczarek
6 ogórków konserwowych
5 łyżek ketchupu
sól, pieprz, majeranek
Karkówkę pokroić na kotlety, które lekko rozbić.
Każdy kotlet doprawić solą, pieprzem i majerankiem, a następnie położyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Pieczarki pokroić na plasterki, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć aż odparuje płyn.
Połączyć cebulę z pieczarkami i doprawić przyprawami do smaku.
Na mięso wyłożyć warstwę z pieczarek i cebuli.
Ogórki pokroić w grubsze plasterki i ułożyć je na pieczarkach.
Wierzch polać ketchupem.
Piec godzinę w temp. 180 st.C. – podawać z ziemniaczkami.
Dusiu nie wiem czy wiesz ale żydzi nie jedzą wieprzowiny
Dusiu nie wiem czy wiesz ale żydzi nie jedzą wieprzowiny ale przepis ciekawy
Oczywiście, że wiem, ale przepis tak jestsygnowaney.Podobnoie, jak ryba po grecku z Grecją ma niewiele wspólnego.
Oczywiście, że wiem, ale przepis tak jestsygnowaney.Podobnoie, jak ryba po grecku z Grecją ma niewiele wspólnego.