image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Kisiel żurawinowy gości zawsze na Wigilię u mojej babci, więc jako dziecko zawsze czekałam na ten moment, kiedy poda się go do stołu. To już drugi smak dzieciństwa, który powtarzam dzięki przepisom Babci – poprzedni to grzybówki wileńskie i wiecie co? Wciąż u babci smakuje jednak najlepiej, więc nie mogę się doczekać tegorocznej Wigilii 🙂 Czerwony kisiel żurawinowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jaki smaczny.
Kisiel żurawinowy
kisiel żurawinowy, przepis na kisiel żurawinowy, jak zrobić kisiel żurawinowy

szklanka żurawiny
litr wody
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody
Każdą żurawinę należy przekroić na pół albo rozgnieść w rondelku.
Zalać żurawinę połową ilości wody (0,5 l), dodać cukier i gotować od zawrzenia wody przez 15 minut aż żurawina stanie się szklista i miękka. 
Wymieszać całość chwilę, odcedzić na sicie owoce, a do płynu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z 1/3 szklanki wody.
Garnek postawić na włączonym palniku, energicznie mieszać aż kisiel będzie gęstnieć – będzie gęstnieć od momentu zagotowania się.
Przelać do szklanek – kisiel smakuje dobrze na ciepło i zimno.
Print Friendly and PDF

4 Replies to “Kisiel żurawinowy”

  1. panti says: 19 grudnia 2013 at 12:18

    wow! piękny Dusiu dodaję do akcji z radością 🙂

  2. panti says: 19 grudnia 2013 at 12:19

    prosze tylko o uzupełnienie w kwestii formalności kategoii kolorystycznej 😉

  3. Jey says: 19 grudnia 2013 at 12:32

    fajnie że u Ciebie nie zalatuje tak bardzo świętami jak prawie wszędzie indziej 😉

  4. Ejszetka says: 8 maja 2017 at 14:34

    Zdecydowanie moje smaki! 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.