Spory już czas temu przygotowałam kolejne indyjskie danie. Zrobiłam proste klopsiki w indyjskich klimatach, czyli tikka masala. Z dań kuchni egzotycznej polecam:
curry ze szpinakiem i pieczarkami
curry z kurczakiem i dynią
tajska zupa rybna
krewetki po tajsku
tajska zupa .

Klopsiki Tikka Masala

500 g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
cebula
ząbek czosnku
imbir w proszku, słodka papryka, garam masala, sól
jajko
bułka tarta
2 puszki krojonych pomidorów
jogurt naturalny
cebula
ząbek czosnku
słodka papryka
imbir, garam masala, sól
świeża kolendra
olej do smażenia
Do mięsa dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek, doprawić przyprawami, wbić jajko i dać bułkę tartą tak by całość można było zagnieść.
Formować nie za duże klopsiki.
Klopsiki przesmażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju, a następnie na ten sam olej wrzucić posiekaną drugą cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać przyprawy i smażyć razem aż cebula się zeszkli.
Wlać pomidory z puszki – doprawić jeszcze ewentualnie do smaku. 
Dodać jogurt, klopsiki i chwilę razem smażyć.
Podawać z ryżem basmati. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.