Władysławowo:)
7 love.
Kompot z jabłek i śliwek
3litry wody
2kg jabłek
0,5kg śliwek
0,5 kg cukru
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Ze śliwek usunąć pestki.
Owoce przełożyć do garnka, zalać wodę i dodać połowę cukru.
Jak zawrze to gotować jeszcze chwilę do miękkości, sprawdzając słodycz kompotu.
My lubimy słodki, więc dodaliśmy drugie tyle cukru.
Podawać na zimno z miętą.
Pamiętam taki kompot z dzieciństwa. To były czasy, to były smaki… 🙂
też mam podobne skojarzenia, babcia mi taki gotowała 🙂
kompot i Władysławowo i jakieś szyfry ;))
musi być pychota;)
piękny ma kolor ten kompocik 😉
za kompotami nie przepadam, ale ten wygląda pysznie
Wygląda pięknie 🙂 Ja jem kompot gruszkowy ze śliwkami
Też lubię słodki kompot, ale kilo cukru na 3 litry wody to chyba dla mnie trochę za dużo 🙂
kurcze, miało być pół kg 🙂
Idealny do obiadu 🙂
Super kompocik Dusiu!:)
za kompotami nie przepadam, ale o dziwo Twój chciałabym wypić do dna! 😉
pozdrawiam
Ale piękny kolor! <3
Uwielbiam takie kompoty!
Bawcie się dobrze we Władku 🙂
T.
U mnie w sezonie jabłkowo – śliwkowym obowiązkowo do obiadu taki kompocik:)
dzięki śliwkom ma śliczny kolor 🙂