W tym roku udało mi się zrobić troszkę więcej przetworów niż kiedyś. Na blogu jest już przepis na najlepszy sos paprykowy do nachosów. Teraz mamy sezon na żurawinę, która pojawiła się już nie tylko na bazarkach, ale i w popularnych marketach. Konfitura z żurawiny i gruszki sprawdzi się doskonale do deski serów lub pieczonych mięs.
Konfitura z żurawiny i gruszki

- 500 g żurawiny
- 2-3 gruszki
- pół szklanki wody
- 180 g cukru
Jak zrobić konfiturę żurawinową?
Do garnka wrzucić żurawinę, którą zalać wodą i zasypać cukrem. Zagotować. W międzyczasie żurawina zacznie strzelać, jak popcorn uważajcie. Ugnieść żurawinę i wtedy wystarczy dodać jeszcze pokrojoną w średnie kawałki gruszki. Gotować około 15 minut aż wszystkie owoce staną się miękkie, ciągle mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 15 minut.

Obserwuj mnie na Instagramie – tutaj zawsze będziesz ze mną na bieżąco, zobaczysz pracę blogową od kulis, pójdziemy razem na spacer po Trójmieście i wyruszymy w podróże :).