Wiosna coraz bardziej zauważalna, dlatego na talerzu ląduje zielona zupa krem z brokułów ze słonecznikiem. Inne zielone zupy:
Krem z brokułów ze słonecznikiem

brokuł 
litr wody lub bulionu warzywnego
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
łyżka oleju ryżowego
pół łyżeczki ziół prowansalskich
jogurt grecki
łuskany słonecznik
Na oleju ryżowym przesmażyć przez chwilę posiekany czosnek.
Zalać całość wodą lub bulionem, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. 
Gdy zupa zawrze dodać brokuła podzielonego na różyczki i gotować do miękkości warzyw przez 15 minut.
Zmiksować przy użyciu blendera, doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku.
Podawać z kleksami z jogurtu greckiego i słonecznikiem (polecam go podprażyć na suchej patelni wcześniej).

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.