image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dzisiaj serwuję Wam słodką i aromatyczną zupę z dyni z dodatkiem karmelizowanych gruszek. Przepis znalazłam w książce „Smaczne zupy”, którą niebawem Wam zrecenzuję. Zapraszam na krem z dyni z gruszką, zapewniam, że zupa ma niebywały smak. Inne dyniowe wariacje:
Krem z dyni z karmelizowanymi gruszkami i rozmarynem

1,5 kg dyni piżmowej
2 łyżki masła
łyżka oleju
cebula
1,5 bulionu
gałązka rozmarynu i łyżeczka suszonego rozmarynu
4 łyżeczki brązowego cukru
3 dojrzałe gruszki
125 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
Łyżkę masła rozgrzać z łyżką oleju w rondlu o grubym dnie i wrzucić pokrojoną drobno cebulę.
Smażyć aż zmięknie i delikatnie się zrumieni.
Dodać pokrojoną w niewielką kostkę dynię.
Wlać bulion i dodać gałązkę rozmarynu, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 20 minut.
W między czasie na patelni rozpuścić kolejną łyżkę masła i połączyć je z dwoma łyżeczkami cukru brązowego, karmelizować.
Dodać gruszki przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych i kolejną łyżeczkę rozmarynu.
Smażyć razem koło 7 minut.
Z zupy usunąć gałązkę rozmaryny, a dodać gruszki.
Całość zupy zmiksować partiami blenderem na mus.
Przetrzeć przez sito (by pozbyć się ewentualnych listków rozmarynu), dodać do zupy kolejne dwie łyżeczki cukru, śmietankę, 2 łyżeczki soli i pieprz do smaku.
Zagotować i podawać.

4 Replies to “Krem z dyni z gruszką”

  1. gin says: 4 października 2014 at 14:07

    Robiłam. Trochę inaczej, ale połączenie dyni z gruszką jest wyśmienite 🙂

  2. Skirek says: 10 października 2014 at 17:36

    A ja proponuję jeszcze do dyni i gruszki dorzucić serek pleśniowy:D Pycha!

  3. Anonimowy says: 11 października 2014 at 19:52

    This site was… how do you say it? Relevant!!
    Finally I have found something that helped me.
    Thanks!

    Here is my homepage: proextender products

  4. Ewenementshoes says: 21 kwietnia 2016 at 22:26

    Wygląda przepysznie 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.